Sladké Štědré ráno

přeji všem, které mám příležitost potkávat těm s nimiž se míjíme a dneska třeba zabloudili. Ať vám sladce začne zítřek a stejně pokračuje  zbytek letoška i celý příští rok.

Proto máme ta rána s vánočkou. Dobrou, vláčnou, na jazyku se oblačně rozpouštějící. S vánočkou, která připomíná dětství a babiččinu starou kameninovou formu, rána s přikouzleným stromkem k němuž se večer tajuplně a odnikud snese Ježíšek.

S tou ranní sladkostí nechte odplout všechny tíhy a mraky a zkuste jen tak být. Aspoň na pár hodin. Nebo raději dní...týdnů...let?...

Ať už s vírou uctíváte Ježíšovu oběť, případně ctíte tradici nebo si jednoduše jen užíváte volné, výjimečné dny, dopřejte si lehkost myšlenek a nechte je kolem sebe tanečně poletovat v rytmu waltzu.

A jak je to s tou vánočkou? Recepty i způsoby se dědí. Když se pustím do pečení, vidím svoji babičku. Jako by mi na chvilku stála za zády a pekla se mnou. S receptem je to u nás těžké. Znáte takový ten "přiměřeně-přiměřeně-přiměřeně"? Tak takhle se u nás dávkují všechny ty alchymistické přísady a z mouky, cukru, másla, mléka a žloutků se prací kvasnic rodí těsto. Pružné, vláčné, teplé. Voňavé vanilkou, citronem a rumem, který vsákl do rozinek. 

To pak v ženských (pánové prominou) rukách získá tvar. Šest pramenů necháte trochu odpočinout, aby se nadechly a těšily na proplétání. A pak už se do toho můžete pustit. Pravý horní přes levý prostřední...levý horní přes pravý prostřední...dokola, dokola, až po samotný koneček. Pak pohladit a nechat vánočku vzpamatovat se z pletací horské dráhy a urovnat v klidu každý z obloučků. Nakonec nezapomenout na mejkap. Přikrášlit žloutkem, posypat mandlemi a nechat rozvonět v troubě.

Pro dokonalost samu ještě přepudrovat cukrem a už se těšit, jak vám s ní (sladce) začnou Vánoce.

Postup pletení

A nezapomeňte snídat s těmi, které máte rádi. Nebo s hudbou, dobrým filmem, knihou (vím, při jídle se nečte, ale vánočce udělme výjimku). Tak, jak je vám milé. Nebo se o štědré snídání podělte a upečte jich klidně víc. Rozdat je a vědět, že někomu přinesou dobré ráno je taky fajn.

Všem si dovoluji přát Vánoce právě takové, jaké je chcete mít a ještě o maličko lepší. 

vánočky

P.S. Naše trouba letos vyslala do světa těch vánoček hned patnáct. Naplněné dobrou náladou, přáním zdraví a dobrých dnů se rozjely a rozešly do dalších kuchyní. Snad dobře trefí na stoly a talíře pro samá štědrá rána. 

 

Autor: Jana Majová | neděle 23.12.2018 23:32 | karma článku: 18,11 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29