Po dvanácté do tuctu o svalové dystrofii - jak jsme četli pro Davida (fotoreportáž).

Trvalo mi to. Pro Davida jsme četli kdysi dááávno. Přesněji to dávno bylo 22. března. A protože to vlastně všechno je tak nějak s blogy spojené, pokusím se svou další fotoreportáží přenést aspoň kousek milé atmosféry taky sem.

Čtení pro Davida otevřelo příběh života s těžkým postižením i lidem, kteří "netrefí" na tento blog. Sešli jsme se v krásném sále muzea v Záhlinicích (schválně, byli jste někdy v Záhlinicích?). Četli, promítali, zpívali, vysílali (a byli viděni až v Irsku) a taky so povídali u kávy o všem, co souvisí i nesouvisí. Ale už uberu slov a přidám obrázků. Davidův příběh je ostatně na mém blogu snadno k nalezení.

 

David s Eny ve stylizované kresbičce Jitky Jarmarové provázel celé čtení. Enynka byla hodná, poslouchala a neštěkala :-))
V přízemí muzea se chystal stoleček s informacemi, ale i s možností nechat Davidovi vzkaz a
Tuhle krásu jsme všichni obdivovali. Ale ne zas tak moc. Do naparáděných dobrot jsme se skoro báli zakousnout. Ale zmizely do jedné.
A zatímco se scházeli návštěvníci  našeho čtení povídali si...
...a nechávali Davidovi pozdravy a vzkazy...
...zatímco sbírali informace z obrázků a fotek jako třeba Davidův spolužák ze
...naši technici
...i když se zdálo, že v některých okamžicích se snaží spíše zmizet pod podlahou. Povedlo se (jak už to tak bývá) v minutě dvanácté.
Pak už se účinkující (četli Jana, Marika a Mira) usadili u stolečku...
...publikum si vybralo některou z židliček...
...a čtení zahájila paní Venďa Navrátilová, která je duší muzea (a nápad na čtení byl taky její). V roli hostitelky nás přivítala v muzeu. Tu (skvělou) přednášku o Františku Skopalíkovi jsme si ale museli objednat na jindy.
Pak už jsme spustili videochat. Davida a Dášu na plátně přivítala Soňa a potlesk celého sálu
A pak už se četlo, zpívalo a hrálo (o milé hudební vsuvky se postarala Jana s Radkem, který je na fotce úplně vzadu)
Symboliku pohybu přinesly vlající hedvábné šátky malířky Jitky...
A pak už jsme se loučili...na fotce je kromě naší výtvarnice Jitky (autorky loga a hedvábných šátků) taky muzikant Radek, který před objektivem obvykle uteče a ředitel Městského kulturního centra v Hulíně Zdeněk Štokman.
A pak jsme měli radost, protože se na dobrovolném vstupném vybralo na místě skoro 8 tisíc. A další penízky přistály vzápětí na transparentním účtu.
Tahle fotka tady není, abyste víděli, jak krásnou jsem dostala kytku (a neviděli mne), ale proto, že na plátně zrovna běží
a abychom si uvědomovali, že život je barevný, usmívala se na nás z vázy kytka tulipánů.
 A na závěr  (kromě posledního veselého čtení) za námi přišla opravdová živá kuřátka, aby nás přivedla blíž k jaru a přinesla nám velikonoční náladu.
Povedlo se jim to. Jaro je tady.

Dočetli jsme a přesunuli se do kavárničky na kus řeči, výborné sýrové roládky maminky Dáši, exkuzívní muffinky speciálně upečené Vendulkou a další dobroty. I na skleničku vína došlo. 

Fotky jsou z SD karty foťáku záhlinického muzea, poděkování patří všem, kdo pomohli a pozdrav Davidovi.

 Kdybyste chtěli:

- záznam ze čtení (nejen) najdete na fb "David a Genetický Goliáš" https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/videos/1985806981636253/

- fotky a vůbec informace o muzeu na oficiálním fb Muzea Františka Skopalíka v Záhlinicích https://www.facebook.com/muzeumvzahlinicich/?ref=br_rs

- a blogy věnované Davidovi jsou tady https://majova.blog.idnes.cz/?us=110023

 

Autor: Jana Majová | úterý 17.4.2018 22:02 | karma článku: 19,55 | přečteno: 395x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29