Obyčejně - neobyčejně

Bylo nebylo, v jednom obyčejně-neobyčejném světě, kde snad nebylo ani sedmero hor, ani sedmero řek, měla svátek Veronika. V obyčejně-neobyčejném světě se mohou spojovat významné věci snadno. Snad proto to vypadalo, že si Veronika nadělí k svátku ten nejlepší z možných dárků. Děti. 

Čekala dvojčata a její okolí (včetně mne) je symbolicky čekalo s ní. V den, kdy volala, že vyráží do porodnice, bylo opravdu Veroniky. Nám, kamarádkám a tehdy už matkám, se to zdálo příhodné. Napjatě jsme si k čekání otevřely lahvinku dobrého červeného.

Ještě jsem nedopila první skleničku, když zazvonil telefon. Víno zůstalo na stole a já jsem měla tu krásnou příležitost dělat Veronice "tatínka" a trošku ji opatrovat na porodním sále. Postávala, polehávala, povídaly jsme si, odpočívala, nadávala, houpala se na balónu i opřená o mne, dělo se všechno, co se tak v době, kdy se dítě chystá na svět, dít může a má. A nejspíš se to dělo dvakrát Před půlnocí, v krátkých chvilkách klidu, usínala únavou. Darovat si děti k svátku nestihla.

Čas se naplnil až po půlnoci, kdy se krátce po sobě přišli na svět. Velcí, zdraví, správně naštvaní na ten divný, barevný a suchý nekonečný prostor. A taky správně udivení a prohlížející si zaujatě mámu. Chlapeček přemýšlivě, holčička zvědavě. 

Směla jsem je pár minut okukovat a tak trošku jim vysvětlit, že si tu mámu vybraly fakt dobře. A pak zažívat Veroničin údiv, že děti jsou TAK skutečné. TAK krásné. a TAK dokonalé. 

Jak se zvolna dostavovala únava, maminka Veronika usnula na posteli, děti hlídala noční sestra a já šla lehkým krokem domů. Bylo obyčejně-neobyčejné být součástí pohádkové chvíle. Naplnění času. Zrození.

 

(Věnováno Veronice, jejíž čas se naplnil nepochopitelně brzy.)

 

Autor: Jana Majová | úterý 17.3.2015 19:50 | karma článku: 14,56 | přečteno: 361x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29