Kafe s M.

Může za to kolega bloger Jan Pražák a jeho článek o voňavém kafi a jeho vzpomínkách. I já mám dneska vzpomínavou náladu. A tak jsem ho poslechla, převzala "kávovou štafetu a s puntíkovaným hrnečkem se vydala na zahradu.

http://www.stastnezeny.cz/index.asp?tot0=30227&pgf0=5900&record=

Naše zahrada byla její území. Dotkla se snad každého místa a s jemnou umanutostí nás všechny organizovala. Jen jsme ji přivezli k nám, už utekla na zahradu. Vařila jsem jí jejího "turečka", pěkně černého, bez mléka a bez cukru a nosívala ho ven. Sedávala pod altánem, na židli natočené tak, aby měla výhled na kytky. 

Nedala si říct a vrtala se v hlíně. Plela. Tělo jí ledasco nedovolilo, ale ona vždycky našla způsob, jak obejít svá dlouholetá omezení. 

"Kde zas je?" Zlobívala jsem se s tácem s hrnky v rukou"

"Kdo, Terminátor? Kde by byla, v jahodách", v  naprostém klidu opovídal manžel. Nebo taky "bourá skalku", "pleje ten kus u plotu, kde chce trávník" (od té doby nám rostou z vyházených cibulek vedle kompostu konvalinky). A já šílela, že jí bude špatně a bude ji všechno bolet. Bylo jí špatně. A bolelo ji všechno. Ale byla tak šťastná. Tam, kde všechno rostlo, kde zpívali ptáci, kde zapomínala na všechny bolesti a trápení. Blízko míst, kde sama vyrostla. 

Uměla malé kouzlo - dát každému pocit, že je na světě jen proto, aby mu věnovala pozornost. S radostí přijala mého nového partnera, bez výhrad jeho děti. Byli jsme její prostě všichni. A ona naše. Když měla mizernou náladu, pouštěla si veselé filmy. Nebavilo ji povídat si o nemocech a starostech. "Aspoň se zasmějeme", říkávala. Smála se fakt ráda. A její stesk jsme neměli rádi my. Dobře to věděla.

S papouškem na rameni vyrážela na lavičku před dům a prohlížela si svět. Kvůli vnučkám se naučila používat internet, ačkoliv následkem nemoci téměř neuměla číst. Když se chce, všechno jde. Tohle se u nás nemuselo říkat. Hledání cest patřilo ke každodennu. 

Dóza s "turečkem" je u nás pořád plná pro každého, kdo má tak kafe rád. Ale jí už ho nikdy neuvařím. Taky všechno to "pcháčí" na zahradě už si musím vytrhat sama. I ty kytky letos nějak hůř rostou. Asi to bude počasím. Ale možná nejen lidem, ale i kytkám dokázal dát ten pocit, že jsou pro ni důležití.

Káva voní v mém šálku s puntíky, obírám lístky z meduňky na sušení. Po plotě poskakuje kos se sousedovic třešní v zobáku. Letos se už na tu krásu dívám i za ni.

"Není to spravedlivé, Mami", šeptnu nad listy meduňky. A úplně slyším, jak pomaloučku říká: "Jooo, život je sviňa, Janičko" a s úsměvem upije z hrnku svého voňavého turečka.

(Dodatečné info - pro doplnění trilogie a pro kávovou vůni si zajděte ke kolegyni Soni Pražákové a článku Čas kávy

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Majová | neděle 7.7.2013 21:11 | karma článku: 17,92 | přečteno: 718x
  • Další články autora

Jana Majová

Stalker

18.9.2022 v 23:05 | Karma: 36,70

Jana Majová

Marie Milá (Šípková)

3.2.2022 v 18:26 | Karma: 23,41

Jana Majová

FAQ pro holky u šicích strojů

20.3.2020 v 20:39 | Karma: 24,48

Jana Majová

Když peče celá zem, fandím.

9.3.2020 v 18:41 | Karma: 27,29