Ukrajinské jaro

Jsou revoluce velké i malé, krvavé i sametové, barevné (růžová, oranžová, zelená, modrá…) a stejně taková jsou i jara. Pražské jaro, arabské jaro … Ta synonyma jsou jistě krásná. Jímavá, bláznivá touhou po něčem novém, lepším - ale jsou vesměs falešná…

Kyjev - protestující demonstranti použili k prolomení policejních zábran buldozer. FOTO: Stringer, Reuters

Problém je v tom, že každé jaro i každou revoluci někdo ukradne a využije obyčejné lidi k tomu, aby sloužili zájmům, o nichž nevědí. Konečným produktem bývají zrůdné ideologie, či destabilizace státu… hlavně však nezměrné utrpení, násilí a smrt mnoha nevinných.

Většinou vůbec nezáleží na tom, čím takové masové akce začínají, neboť mnohdy i toto bývá již předem připraveno a stačí velmi málo k tomu, aby se dostavil motýlí efekt, jenž potom v cizí režii dokončí zkázu.

Nejde ale jen o provokace a financování takovýchto dějinných zvratů. Mnohdy je nutná ideologická podpora „roztleskávačů“, nabízejících internacionální pomoc rozhazováním nejrůznějších bonbónků, hlavně však předávajících všeobjímající a ohlušující potlesk občanů svých zemí, kteří ve skutečnosti nemají o těchto aktivitách politiků ani to nejmenší tušení a dozvídají se o nich ex post na obrazovkách televizorů v poklidných večerech svého víceméně šťastného a ničím nerušeného bytí.

Je velmi smutné, že jsme se do této pozice dostali i my. Vedle mnoha europoslanců a neúspěšného kandidáta na prezidenta, amerického senátora Johna McCaina, stanul před ukrajinskou „opozicí“ i náš neúspěšný kandidát na prezidenta, předseda sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg.

Je to naprosto bezprecedentní vměšování do vnitřních záležitostí cizího státu… a obávám se, že je to hlavně urychlení cesty do pekla, neboť Katar letos otevřel své velvyslanectví na Ukrajině, což nejspíš znamená, že financování pseudoislámských radikálů a teroristů je jistě již v plném proudu… a zbývá než počkat na to, až se všichni v plném počtu dostaví...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Máj | pátek 20.12.2013 11:47 | karma článku: 13,80 | přečteno: 281x