Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BV

Autonomie vysokých škol a akademické svobody jsou ve světě vyjádřeny mimo jiné i tím, že profesory přímo jmenují příslušné správní orgány dané univerzity. Je to zcela běžné třeba v USA či Britanii. Proces k ustanovení (plného) profesora pod definitivou je třístupňový, pokud není povýšení schváleno musí dotyčný danou universitu opustit. Titul profesora je přímo svázán s danou univerzitou např profesor filozofie na Harvardu. Na jiné univerzitě může působit na pozvání jako "hostující profesor". Tato praxe limimituje počet definitivních profesorů - univerzity si prostě i z ekonomických důvodů nedovolí jmenovat více profesorů než pro které mají pozice ve výuce či výzkumu.

Je zajmavé, že čeští akademici, kteří se ohánějí autonomií vysokých škol a akademickými svobodami a mnoho z nich prezidenta Zemana přímo nenávidí, se tak zarputile brání, aby byla zrušena praxe zavedená za C.K. mocnářství, kdy si císař udržoval nadvládu i nad vysokými školami jmenováním profesorů. Prezident a řada dalších osobností opakovaně navrhovali přenesení pravomoci jmenování profesorů přímo na vysoké školy, jak je to běžné ve světě, ale akademické sbory se tomu zvýšení svých pravomocí a samostatnosti zuřivě brání.

Ptejme se proč? Některé důvody jsou nasnadě:

1) Slavnostní jmenování a podpis prezidenta mají větší prestiž než pouhé jmenování v rámci univerzity s podpisem rektora

2) Lze jmenovat libovolný počet profesorů s titulem, který platí všude - jako důsledek máme přeprofesorováno - profesoři mohou jako profesoři působit kdekoliv i mimo svůj obor. Přitom není dostatek funkčních míst pro profesory.

V době mého studia byl profesorem jen vedoucí katedry, případně přednášel bývalý (emeritní) profesor ve výslužbě. Ostatní funkce při výuce zastávali asistenti a docenti.

3) Alibismus - zodpovědnost za jmenování nevhodného kandidáta je přenesena na prezidenta a ten jií nemá právo odmítnout!?

0 0
možnosti
Foto

Příznačné a nejen pro tuto diskuzi a nejen pro tento kolektiv je přístup k tzv. "estébáctví".

1. U pana Babiše vadí na 150%, i když dotyčný snad vůbec nefiguroval v žádných domácích kauzách a jeho spolupráce se omezila na zprávy o průběhu obchodních jednání v Maroku a snad i jinde.

2. U pana Ošťádala, i když se prý zachoval vázací akt, spolupráce s StB nevadí vůbec a mnozí diskutéři se i přes tento fakt domáhají jeho jmenování profesorem.

Závěr: Spolupráce s StB je dobrý karabáč na toho, kdo se nám nelíbí a naopak u toho, kdo se nám líbí, je to vlastně plus.

1 0
možnosti
VH

Buďme přesní: Jediný, kdo "ví" o spolupráci pana docenta s StB je pan Zeman. Jistě je ochotna mu to potvrdit jeho hradní kamarila (pokud si to nevymyslela ona).

Jak dlouhodobě víme, pravdivost jakýchkoliv tvrzení pana Zemana je zcela pochybná. Věřil by jim jen hlupák. A tím Vy nejste (jak opakovaně konstatuji).

0 0
možnosti
Foto

Proč podepisovací automat ? Prezident je prostě státní úředník a vykonává své povinnosti, mezi které patří jmenování profesorů. O "kvalitě" svého svědomí nás MZ přesvědčil již mnohokrát a pokud je některá povinnost proti jeho přesvědčení, může úřad opustit.

4 0
možnosti
Foto

)roveň profesorů je nižší než úroveň docentů, úroveň docentů nižší než úroveň doktorandů a tak dále. Něco je shnilého ve státe dánském, je dobře že pan prezident nepodepisuje dekrety nedoukům.

0 6
možnosti
MM

"Prezident republiky jako státní orgán je vždy při výkonu pravomocí vázán ústavními i obyčejnými zákony a zákonnost jeho postupu je příslušnými právními prostředky přezkoumatelná.

Pokud by bylo připuštěno, aby orgány moci výkonné věcně rozhodovaly, kdo může být profesorem, jednalo by se o zjevné popření autonomie veřejných vysokých škol."

3 0
možnosti
Foto

Školy jsou živy ze státního rozpočtu a musí proto strpět i zásah moci výkonné.

3 1
možnosti
JL

Tento vykon prezidenta je odvozen z dob cisarstvi. Presne jako vse v organizaci vedeni statu. Tento system byl uveden v roce 1863, kdy rakousky absolutismus se zmenil na konstitucni monarchii s cisarem v cele. Prvni republikova ustava nahradila cisare prezidentam a tim ukony cisare se staly ukony prezidenta. (lini predstavitele tehdejsiho politickeho zivota nedokazali udelat nic lepsiho) Pan Uhde a pan Klaus OPSALI prvorepublikovou ustavu i s timto ukonem. Davam to dnesnimu prezidentovi jako kladny bod, kdyz ukazuje, jak idiotska procedura jmenovani profesoru je. Tento ukon prezidenta je plne zbytecny.

3 0
možnosti
Foto

Univerzity ten titul vlastně udělují a tak by ho také prostě měli oficiálně udělovat.

2 0
možnosti
VH

Jak soudy už mnohokrát rozhodly, je prezident jen státním úředníkem. V případě jmenování profesorů o dostatečné kvalifikaci rozhoduje postupně hodnotitelská komise složená z profesorů a docentů stejného oboru - vědecká rada fakulty - vědecká rada VŠ.

A teď pozor: Zákon o vysokých školách:

"§ 73 Jmenování profesorem

Profesora pro určitý obor jmenuje prezident republiky na návrh vědecké rady vysoké školy podaný prostřednictvím ministra."

Všimněte si, prosím, že je uvedeno "jmenuje", nikoliv " může jmenovat".

Ergo:

1. Tvrzení, že prezident nemusí jmenovat když nechce je jedním z nesčetných bludů sebestředného aroganta.

2. Tvrzení, že jmenování profesorů si vynucují akademici je jednou z nesčetných lží Hradu (nikoho nevyjímaje). Jmenování prezidentovi přikazuje zákon. Někteří pořád ještě zákon považujeme za zákon. Vy zřejmě, společně s prezidentem, za trhací kalendář.

17 2
možnosti
Foto

Není ovšem v onom výčtu, že prezident jmenovat MUSÍ. A o tom to vše je;-)

3 6
možnosti
OP

Právo veta prezidenta je nesmysl. Takové kreatury, jako Klaus či Zeman jsou sto to zneužít dle své libovůle kdykoliv a nikdo neví, jakou další personu s prapodivnými charakterovými vlastnostmi vybere lid příště. Naopak, omezovat pravomoci prezidenta na minimum a ponechat mu pouze roli reprezentační, je cesta z marasmu, který nastal po rozhodnutí, aby probíhala všeobecná volba prezidenta

11 5
možnosti
Foto

Nevím,jak pro Vás, ale představa prezidenta coby kladeče věnců a horování pro ,,jákasi veliká cosi" je, a asi nejen pro mne, poněkud mimo mísu:-/ Jinak, dle platné ústavy je prezident součástí moci výkonné, ač mnozí by si jí představovali jinak, či dokonce ,,horovali"snad až za zrušení tohoto výkladu! Ač asi dle té, či oné ..persony" na daném postu, že;-)

3 2
možnosti
  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem lékař, vlastně byl jsem...

Seznam rubrik