Premiéra hry o mluvčím Ovčáčkovi rozesmála zlínské divadlo

Je název zprávy Jany Fuksové v dnešním vydání iDNES.cz.  Na Novinkách.cz jsem našel i velmi pochvalnou recenzi p. hejtmana Čunka:  

„Bylo to úžasné představení. Je vidět, že autor i herci mají břitký vtip. Po celou hru jsem retrospektivně vzpomínal na dobu socialismu, kdy ta politická vtipná satira v uzavřených kroužcích doslova bujela. Pak jakoby zanikla a nebyla a až teď je znova vidět. Což je velice dobře. Samozřejmě ale není příliš dobře, že to je na tak smutné a pravdivé téma,“ sdělil Právu hejtman Zlínského kraje, exministr a bývalý šéf KDU-ČSL Jiří Čunek.

 

Chtěl bych jen podotknout (k plamenné vzpomínce p. Čunka), že za socializmu byla politická satira nejenom vtipná, ale hlavně zakázaná a velmi přísně sledovaná, takže ji umělci museli balit do (zdánlivě) nezávadných “balíčků” a podávat “po kapkách”. Bylo to nejenom náročné na inteligenci (umělců i publika), ale i velmi statečné, protože odhalení znamenalo mnohdy konec herecké kariéry. 

Proto mi takové srovnání připadá velmi urážlivé - ale i nebezpečné. Je to jen další manipulace.

Ani po stránce umělecké, ani po stránce morální se tento druh humoru nemůže srovnávat. Namísto skutečného uměleckého vtipu, je to jen bulvární umocňování “pravdy” hlavního mediálního proudu. 

Docela by mě zajímalo kolik z těch "velmi rozesmátých" diváků si dalo práci a našlo si celé znění tiskové konference z Hradu s p. Ovčáčkem a p. Forejtem (protože probíhala v dopoledních hodinách, tedy v pracovní době), - anebo přišli do divadla vybaveni (tedy předpřipraveni) jen mohutnou mediální masáží ČT, Seznamu, či jiných medií hlavního proudu…?

 

 

Autor: Petr Máj | pondělí 7.11.2016 16:45 | karma článku: 40,31 | přečteno: 1689x