Papež František myslí opačně než Zeman

Článek s tímto nadpisem můžete najít na serveru Aktuálně.cz. Komentátor Martin Fendrych v něm porovnává rozdílný pohled našeho prezidenta a papeže na současnou arabskou invazi do Evropy. 

Martin Fendrych zde uvádí: "Zatímco český prezident tuto invazi chápe jakoby vojensky a ihned hrozí, že část uprchlíků (rozuměj nemalá) jsou bojovníci Islámského státu, papež uprchlíky vnímá zcela opačně. Jeho pohled se neupírá k džihádistům, teroristům, ale k uprchlíkům. Vnímá jejich nouzi, nesortuje: Ty jsi v pořádku, ty nás jdeš povraždit. Ke slovu invaze nepřiřadí obratem slovo riziko, ale začne mluvit o obohacení jinou kulturou, o překonání sebe a díky tomu o růstu. (Zjevně nikoli ekonomickém, nýbrž hlubším, kulturním.)"

Nevím, zda skutečně papež František řekl to, co autor tohoto článku píše. Pokud ano, potom je evidentní, že rozdílný pohled těchto dvou mužů je determinován jejich funkcemi. Zatímco papež je (duchovní) představitel celosvětové církve a odpovídá se pouze jen Bohu, tak prezident české republiky se odpovídá deseti a půl milionu konkrétních lidí, za jejichž život a bezpečí je rovněž odpovědný , a to jak fyzicky (je vrchním velitelem ozbrojených sil), tak i morálně… a možná i (obdobně jako papež František) i ("svému osobnímu") Bohu…

Jsou tu ale i rozdíly praktické, ryze pozemské, díky realitě v níž oba naprosto rozdílně žijí, takže potencionální nebezpečí ani nemohou pociťovat stejně.

Prezident české republiky má nikým nechráněné státní hranice, jelikož je "jeho" republika součástí společného Schengenského prostoru, jehož hraniční kontrola vypadá bohužel tak, jak vypadá. Vatikán je sice rovněž součástí téhož společného prostoru, nicméně je státem ve státě, obehnán zdí a střežen jednak příslušníky policie ( Corpo della Gendarmeria), jednak  armádou (Švýcarská garda).

Prezident Zeman má armádu v počtu 18 000 mužů (z nichž 7 487 je civilních zaměstnanců) a 1200 rezervistů. Dále pak 39 500 příslušníků policie.

Kdybychom tato suchá čísla chtěli spravedlivě srovnat - alespoň vzhledem k počtu obyvatel obou států, musela by armáda české republiky mít 1 milion 578 000 mužů a česká policie 1 milion 367 000.

Nemalý rozdíl je ale i v tom, že nedílnou součástí obyvatelstva české republiky jsou ženy. Ne tak ve Vatikánu.

Kdyby arabskou invazi provázel sexismus jiný (např. homosexualita, zaměřující svou brutalitu především na mužskou část evropské populace), možná by potom i papež František viděl takovou invazi poněkud jinak...

 

Celý článek Martina Fendrycha najdete zde: http://nazory.aktualne.cz/komentare/papez-frantisek-mysli-opacne-nez-zeman/r~c852de1ce44b11e5a0ca0025900fea04/

 

Autor: Petr Máj | středa 9.3.2016 8:58 | karma článku: 25,69 | přečteno: 565x