Otevřený dopis voličům

Vážení spoluobčané, není to tak dávno, co jsme chodili k volbám proto, aby se (opět) nedostali k moci komunisté. Dnes bychom měli jít k volbám hlavně z toho důvodu, abychom

se dostali k moci my. Abychom (konečně už) naplnili nejhlavnější článek naší ústavy, v němž se praví, že „Lid je zdrojem veškeré státní moci“.

Ta moc nespočívá pouze jen v tom, že máme volební právo… a pak už nic! Spočívá i v kontrole morálního kreditu jednotlivých politiků, ale i parlamentu a vlády jako celku, po celou dobu trvání jejich mandátu. K něčemu takovému jsme ale doposud žádné politické nástroje neměli.

Nenechte se ovlivnit předvolebními sliby politických stran, jež se na politickém marasmu doposud podílely - bez ohledu na to, zda byly ve vládě, či v opozici - neboť si tak, jako tak, měnily pouze jen barvy na téže (společné) šachovnici.

Nenechte se ovlivnit ani předvolebními sliby nových politických stran. Uvědomte si, že i ty dnešní, jež v našich očích již dávno přišly o kredit, byly kdysi stejně nové… a plně jsme jim věřili.

Zajímejte se pouze o aktuální volební programy!

Správa naší země byla (a pokud se nezměníme my, voliči, tak opět bude) v rukou nejrůznějších mafií a zájmových skupin, jež ovládají etiku jednotlivých poslanců, ale i práci parlamentu a výsledné rozhodování vlády. Je to síť pavouka, jemuž nezáleží na tom, jaké další (nové) "mouchy" necháme přiletět. Dokud nezničíme tuto pomyslnou síť, nic se nezmění!

Problém není v tom, že jsme měli zkorumpované politiky. Problém je v tom, že máme korupční prostředí, v němž se politika odehrává. Proto je jakýkoli boj s korupcí marný a předem prohraný. Bojovat proti korupci v korupčním prostředí je stejně pošetilé, jako např. bojovat ve vodním prostředí proti vlhkosti…

Jen jedno jediné má smysl: Toto prostředí změnit !

Je třeba otevřít okna dokořán, vymést kouty, a všechno staré, zatuchlé a shnilé vyházet na smetiště. (Vykydat Augiášův chlív!)

Co to v praxi znamená? Např. zviditelnit všechny platební transakce; zajistit svobodný přístup k informacím; od určité výše povinné zveřejňování odměn ve veřejné správě; povinnost veřejných institucí (tedy i politických stran) vést všechny platební transakce přes transparentní bankovní účty;  omezení vlivu politiků na fungování České televize, Českého rozhlasu a ČTK; zavedení svobodného softwaru v informačních systémech státní správy; zrušení plošného sledování mobilních telefonů a internetové komunikace; omezení imunity poslanců a senátorů jen na skutečně řečnické výstupy; účast veřejnosti na diskuzi v rámci legislativního procesu např. formou připomínkování zákonů v rámci internetových diskuzí nebo veřejných anket; zveřejňování zákonů již v průběhu přípravy na ministerstvech; umožnit občanům navrhovat vlastní zákony na základě petičních iniciativ; stanovení pevných pravidel pro působení profesionálních lobbistů v Parlamentu a ve vládě; zavedení povinného referenda o změnách ústavy a bezprostředně závazných mezinárodních smlouvách; jasná ochrana úředníků před politickými zásahy; ukončení možnosti trafik ve státních firmách; stanovení nejvyšší přípustné výše dluhu České republiky; zahájení celostátní diskuse o tom, jak vypořádat existující zadlužení; povinné zveřejňování všech informací týkajících se veřejných zakázek na jediném portálu; zavedení pevných časových limitů pro rozhodování soudů (v závislosti na náročnosti věci), atd., atd.

Všechny tyto (a pochopitelně i mnohé další) „asanační“ požadavky můžete najít u České pirátské strany. Vzhledem k tomu, že je nedílnou součástí stejných aktivit nejenom v EU, ale i na celém světě, má rozhodně značnou šanci svůj program velmi důsledně prosazovat… a naplnit. (Pokud jí ovšem dáme příležitost...)

Zkuste se, prosím, nad tím zamyslet...

... ale, ať již budete volit kohokoli, přeji vám všem radostnou zodpovědnost při volebním aktu a taktéž pevnou víru v lepší svět (a lepší náladu v naší zemi)…

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Máj | čtvrtek 10.10.2013 7:10 | karma článku: 20,29 | přečteno: 911x