Nejvyšší soud má "nové šaty"!

Aneb, jsou chvíle, kdy se i politika dostává do pohádek...v nichž nesmysly berou vážně pouze dospělí.

 

Žijeme v poněkud zvláštní době. Jakoby bylo složité pochopit, kdo je dobrý a kdo zlý, kdo je čestný a hodnotný a kdo je zmetek.

Jako by zmizelo dobro a místo něho je všeobecně uctíváno pouze jen menší zlo. Jenomže dobro nezmizelo. Pod nánosem mediálních manipulací stále přežívá.

Nejvyšší soud se vyjádřil k odsouzeníhodnému jednání poslanců zúčastněných v kauze "rebelů ODS" v tom smyslu, že i když se jejich jednání jeví jako neetické či nekorektní, je hlasování či vzdání se práva hlasovat projev poslance v souvislosti s výkonem jeho poslaneckého mandátu a je chráněn imunitou.

Pro ty, asi "nechápavější" z nás, je uvedeno i všeobsáhlé upřesnění: "projev poslance v sobě přitom významově obsahuje nejenom výroky nebo legislativní a jiné návrhy, ale jakýkoliv úřední úkon (ústavní činnost), a takto výkon ústavních práv spojených s funkcí poslance, kterým se poslanec projevuje při plnění svého mandátu."

Dost zvláštní názor, že?

Ale, abych se nechoval zaujatě, uvádím ještě i nezbytné varování Nejvyššího soudu pro ty, kdož by snad chtěli jejich názor zneužít:

"Je třeba v tomto okamžiku striktně odmítnout názory v některých médiích či názory některých osob, že údajně Nejvyšší soud posvětil beztrestnost jednání poslanců spočívající například v krádežích, vydírání, násilném jednání a podobných trestných činech, pokud k nim dojde v prostorách Poslanecké sněmovny."

Vydírat, krást, vraždit v prostorách Poslanecké sněmovny poslanci tedy rozhodně nemohou. Pokud by však takové činy pouze domlouvali a objednávali, to už je něco jiného, to dovoleno je.

Ovšem chce to pečlivě se ujistit, zda ta, či ona místnost v objektu (kde takové "projevy" praktikují), ještě k prostorám Poslanecké sněmovny opravdu patří.

Pokud by se snad nějaký poslanec neovládl a v prostorách Poslanecké sněmovny by nejenom svůj "projev" domlouval, ale i rovnou vyřešil, i na to se pamatuje: " Pokud se poslanec svým projevem činěným v Poslanecké sněmovně dopustí jednání, pro které by mohl být jinak trestně stíhán, je přípustné pouze disciplinární řízení, které je oprávněn zahájit pouze předseda Poslanecké sněmovny, případně z vlastního podnětu mandátní a imunitní výbor."

I taková lapálie se ale dá mezi dnešními poslanci řešit.

Úplatkem - což je v prostorách Poslanecké sněmovny povoleno (a posvěceno rozhodnutím Nejvyššího soudu), už přece delší dobu.

 

 

Autor: Petr Máj | pondělí 22.7.2013 14:36 | karma článku: 24,57 | přečteno: 609x