Letos na Letné skončilo to, co před třiceti lety (na stejném místě) začalo.

Když Bolek Polívka včera na Letné před cca čtvrt milionem lidí uvedl (dle svého soudu jistě dost vtipnou) domnělou obavu o tom, co je uvedeno v názvu, neměl ani tušení, jak velkou pravdu právě vyslovil...  

Hned druhá z červených čar, které zmínili chvilkaři (ústy Mikuláše Mináře), je pro ně údajně nezávislost veřejnoprávních medií. „Pokud se politici pokusí ovládnout veřejnoprávní media, půjdeme do ulic!“, zaznělo včera z tribuny na Letné.

(Kdybych chtěl být sarkastický, řekl bych, že nyní konečně chápu, proč tam všichni ti lidé přišli…)

Zkuste si jen představit malou konfrontaci: Za totality Komunistické strany se v Čs. televizi nesmělo vysílat nic živě. Komunisté chtěli mít pod kontrolou každé vyřčené slovo, než bylo vypuštěno do éteru. Alternativní media (pouze však zahraniční... a ještě k tomu téměř na celém území silně rušená),  sice existovala, ovšem pokud byl někdo přistižen při jejich poslechu, byla vždy (okamžitě) učiněna patřičná „nápravná popatření“.

Dnes je naopak situace taková, že "nezávislá" veřejnoprávní ČT24 vysílá dokonce přímé přenosy ze „soukromých“ demonstrací – na nichž jsou občané podněcováni k tomu, aby pomohli opozici sesadit nepohodlného premiéra a prezidenta této země dříve, než skončí jejich právoplatné mandáty, plynoucí ze svobodných demokratických voleb.  Alternativní media jsou sice v naší zemi dnes volně přístupná – ovšem, pokud nerezonují s hlavním mediálním proudem, jsou všechna uvedena na (všudypřítomném) seznamu jako „nevěrohodná“, či „proruská“... prostě nepřijatelná.

Takže - po třiceti letech stále se zhoršující svobody - vítejte opět v nové totalitě, přátelé... 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Máj | neděle 17.11.2019 7:05 | karma článku: 43,69 | přečteno: 2230x