Jak dalece Miloš Zeman ohnul ústavu

Je nečinnost prezidenta Miloše Zemana - který ani po více než měsíci neodvolal ministra kultury Antonína Staňka -  ještě v souladu s ústavním pořádkem… nebo není?

Co říká ústava

Demisi ministra prezident republiky přijmout nemusí - což se v případě Staňkovy rezignace také stalo.

Návrh premiéra na odvolání ministra prezident přijmout musí - což se v případě návrhu na odvolání Staňka nestalo.

 

Co říká předseda Ústavního soudu

Hlava státu má povinnost návrhu premiéra vyhovět, a to bez zbytečného odkladu. Otázku, zda Zeman v této chvíli už překročil onu podmínku „bez zbytečného odkladu“, Rychetský odmítá odpovědět vzhledem k tomu, že by ji mohl řešit Ústavní soud teprve v případě podání takzvané kompetenční žaloby. Dosud nikdy se ale premiér na Ústavní soud v otázce odvolání ministra neobrátil, neexistuje tedy žádný precedens.

 

Co říká selský rozum

V této chvíli nemůže nikdo věděl, zda došlo, nebo nedošlo k nesouladu s ústavním pořádkem, neboť "kde není žalobce, tam není soudce".  Řečeno srozumitelněji, prezident (prozatím - to slovíčko je velmi důležité), návrh na odvolání Staňka nepřijal, ale ani se nevyjádřil v tom smyslu, že jej přijmout (nikdy) nehodlá. Znamená to, že nyní je sám prezident  tím jediným, kdo rozhoduje, jak dlouhý bude (v této konkrétní kauze), nevyhnutelný odklad.

Pokud by někomu (komukoli) připadal již "nesnesitelně" dlouhý, tak bude muset přinutit premiéra, aby podal kompetenční žalobu. V takovém případě bude Ústavní soud posuzovat, zdali se stále ještě může jednat o dobu nevyhnutelnou, nebo již zbytečnou. Pokud by Ústavní soud rozhodl v neprospěch prezidenta, pak teprve by byla prezidentova povinnost návrh premiéra přijmout okamžitě.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Máj | sobota 20.7.2019 6:53 | karma článku: 24,27 | přečteno: 753x