Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Zajímavý, docela vyvážený článek. R^

3 2
možnosti
LF

L84u29k49a47s 34F88i53k91r

18. 3. 2019 19:38

Vyvazeny prave moc neni, ale kazdy ma jiny standard vyvazenosti, ze?

1 0
možnosti
LF

L10u72k27a31s 64F43i64k74r

17. 3. 2019 19:45

A co bombardovani Helsinek 1939-40? To bylo tez takticke a nemelo za cil civilni obyvatele?

6 0
možnosti
Foto

Rudá armáda je svatoušek. Autor si to o ní jistě myslí i za operaci v roce 1968.

6 0
možnosti
Foto

No tak na počátku WWII byla v podstatně horším stavu než německá. Jeden německý voják se vyrovnal deseti sovětským, ale hoši se to naučili. A co se týče r. 1968, tak Jiří Hájek s v rozhovoru pro rozhlas sdělil, že viděl, jak Amíci v OSN gratulovali Sovětům k perfektně předvedené demonstraci síly. Mně pak zase fascinovalo, kolik neslovanských příslušníků sovětské armády cestovalo mezinárodním rychlíkem Duklou asi na propustku s těžkými kufry.

1 3
možnosti
JL

Autor se zminuje o kobercovitem bombardovani civilnich cilu a tim o megatunovych zverstvech a take o zamlcovani. Jmenuje i mista a uvadi data bombardovani.

ZAMLCEL vsak to posledni, nedavno spachane kobercovite bobardovani a pachani megatunovych zverstev. To misto pane Maji, se jmenuje Allepo a nejen tam. Kazdy mohl videt z videoreportazi ucinek tohoto bombardovani. Cele mestske cvrte zpustoseny, zabiti byli prevazne civiliste, kazdy mohl videt asi sestileteho kluka vyprosteneho z trosek.

Kdo se v tomto pripade dopustil "megatunovych zverstev" pane Maji?

5 0
možnosti
DR

Vy jste zase zamlčel města duchů jako Mosul a Rakká kde na rozdíl od Aleppa se dodnes nezměnilo vůbec nic, takže netuším na jakého spravedlivého si tu zase hrajete.

3 1
možnosti
VE

Brala bych definici, že "válečný zločin" je ZBYTEČNÉ zabíjení, tj. zabíjení, které nevede k ukončení, nebo zkrácení války. Pokud likvidace živé síly nepřítele (jak tomu říkají vojáci) vede k ukončení, je jedno jestli zda se zabíjí lidé kteří nemuseli na frontu, nebo kteří museli - život jako život, oba cítí bolest stejně, ztráta je to stejná. Takže masakrování civilistů je často zločin, protože bývá často zbytečné. Ale to se netýká Hirošimy, ani Drážďan

2 0
možnosti

To je moc pěkné, jak jste se vykroutil sovětskému bombardování po podpisu kapitulace, při němž umírali lidé. Válečný zločin? Asi ne. Spojenecký nálet na Drážďany byl drastický. Je ovšem nutno ho zasadit do kontextu - byli to právě Němci, kteří nejprve pořádali kobercové nálety na britská města. Drážďany byly tedy odveta. Válka je krutá. To byste mohl za zločin považovat i řádění Rudých gard při “divokém” odsunu Němců. Zasloužily si ty nevinné ženy a děti smrt? Ano, lze argumentovat, že to byla odveta za válečné útrapy, ale ženy a děti? Masové vraždy? Taky ne moc přijatelné, že? Podobně se dá pohlížet i na jaderné bombardování Japonska - donutilo totiž Japonce ke kapitulaci, což zabránilo daleko větším ztrátám na životech, kdyby se Spojenci museli vylodit a Japonsko dobývat. Ale nakousl jste zajímavé téma. Rozepíšete se příště i o válečných zločinech Sovětů? Třeba masové vraždy válečných zajatců (třeba těch polských) byly válečným zločinem zcela určitě. Pak máme i vraždění v Pobaltí, v Polsku (včetně vyhlazování celých vesnic údajně osvobozující armádou). Zpracujete i toto téma?

8 0
možnosti
Foto

Proč nutíte autora do něčeho, co by mu mohlo být tak trochu nepříjemné. Každý nechť dělá to, co je mu milé, v čem se cítí být nejlepší.

A co se týče Katyně, tak to není vůbec zapotřebí o tom psát, v tom jste třeba vy lepší, ale to, co v Katyni šlo, tak dokonale zpochybnil pan Pravomíl Raichl, když sdělil, že byl očitým svědkem těchto událostí až po pádu Paříže. Dokud toto svědectví všichni nevstřebají a nevypořádají, tak nemá smysl se jimi zabývat.

1 2
možnosti
Foto

S laskavým svolením, zašlu tento text svému známému, který zažil konec války v jihomoravské vesnici, kterou třikrát dobyli Němci a třikrát Sověti, který ale nemá rád překrucování alias Jiří Kindl a kterého Váš článek potěší.

4 2
možnosti
VV

Vzpominam si na slovensky dokument o taktickem bombardovani rude armady v Kosicich v lete 1944.

Ono z vysky 5 a vice kilometru poPrahu od Drazdan asi bude dost slozite, ale tozeznat z vysky snad 100 me letni koupaliste od vojenskeho cile nekoza asi snad jen sovetsky pilot.

2 2
možnosti
Foto

Pěkně jste to opsal, ale už se nemluví, že byla bombardována města, kde žádná německá armáda nebyla. Sovětská armáda se valila od Drážďan přes Krušné hory ku Praze a německá armáda se před sověstkou armádou urychleně stahovala a snažila se dostat na západ k Americké armádě. Proč byly bombardovány továrny jako dnešní Vitana, Škoda Mladá Boleslav, to nikdo neví. Dnes vám pamětníci v Libouchci budou vyprávět, jako bylo hrozné v té době vylézt z domu, protože všude létala sovětská letadla a pálila po všem co se na silnici a na cestách pobybovalo. Mnoho civilistů bylo zastřelo a byla i zmasakrovaná kolona francouských zajatců vracející se z Německa. Byl bombardován Děčín, kde zemřelo mnoho civilstů a žen čekající frontu na mléko. Spojenci ukončili bombardování přesně mírové smlouvy podepsané v Remeši.

5 1
možnosti
Foto

Sověti, když potřebovali bombardovat Berlín, Drážďany obrátili se s žádostí na spojence. Sovětské bombardéry nebombardovali, města, ale s gustem bombardovali za druhé světové války kolony uprchlíků, které tvořili, starci, ženy a děti a děti v kočárcích. Další specialitou sovětské armády bylo přejíždění civilních uprchlíků tanky. Vypalování vesnic, jenom proto, že byly německé i s lidmi uvnitř. Zajatci byli mučeni, přibíjeni na stromy a byli jim uřezáni genitálie. Kam vstoupila sovětská armáda, nastalo znásilňování bez ohledu, zda se jednalo o stařeny, děti, loupení, vraždy. Jenom Polsko vyčísluje počet znásilněných žen na 100 000 a k tomu jich mnoho onemocnělo pohlavními chorobami. U nás těmto událostem vydala Karlova universita knihu, jak se u nás chovala sovětská armáda. Popisuje stejné zkušenosti, jaké se sovětskou armádou prodělala každá země, kam vstoupila sovětská armáda. Znásilňování, loupení, vraždění. U nás se počet znásilněných žen odhaduje na 40 000. V Maďarslku 70 000 znásilněných žen. V Berlíně z bylo znásilněno 100 000 tisíc žen, z nich 10 tisíc spáchalo sebevraždu nebo zemřelo na následky znásilnění. Vojáci Rudé armády znásilňovali ženy propuštěné z koncentračních táborů .

8 1
možnosti
Foto

A co tím básník se nám neustále snaží říci? Copak s vámi o tom někdo polemizuje? Kde se vám ale třeba ztratilo těch 20 mil. Sovětů a 80 tisíc Čechů a Slováků?

1 2
možnosti