Pohledem analytičky: Trh s pomeranči není rozhodně nudný

Podle vyjádření amerického Ministerstva zemědělství (USDA) by se poptávka po pomerančovém džusu mohla i nadále zvyšovat, neboť očekává, že letošní sklizeň pomerančů na Floridě bude slabší. 

Pěstitelé na Floridě sklidí nejméně pomerančů za téměř 5 desetiletí. Podle USDA produkce na Floridě v této sezóně klesne pod 100 milionů boxů (1 box = 41 kg), přičemž v minulé sezóně produkce činila 125 milionů boxů. Florida je jednou z nejvýznamnějších oblastí pro pěstování citrusů vůbec. Úrodu pomerančů poznamenala nižší vlhkost v jarních měsících, která není pro Floridu v USA běžná. Současně za slabší úrodou stojí také dřívější nákaza, tzv. zelenání citrusů a v konečné fázi svou roli sehrála také nedostatečná podpora citrusového průmyslu ze strany vlády USA. 

USDA v květnové prognóze odhaduje, že produkce pomerančů na Floridě v sezóně 2014-15 dosáhne 96,4 milionu boxů, což je od předchozího odhadu pokles o téměř 6 milionů boxů.

Americké ministerstvo zemědělství odhaduje, že pěstitelé na Floridě sklidí 12,9 milionu boxů grapefruitu, což je pokles dolů z 13 milionů. Podle výkonného ředitele Doug Ackerman z Florida Department of Citrus je pokles úrody pomerančů větší než se původně očekávalo.

Graf č. 1: Produkce pomerančů na Floridě v milionech boxech (zdroj: Bloomberg)

Přibližně 80 % sklizených pomerančů se následně zpracovává na pomerančový koncentrát. Na burze ICE Futures U.S. se obchoduje mražený pomerančový koncentrát, z něhož se pak vyrábí pomerančový džus.  Burza ICE Futures U.S. sdělila, že k 5. červnu objem zásob pomerančového koncentrátu meziročně klesl na 7,58 milionu váhových liber.

V letošní sezóně by měla Florida vyprodukovat 2 481,82 milionu litrů pomerančového džusu, což je více než v minulém roce, kdy produkce džusu činila 2 347,46 milionu litrů. To znamená, že více pomerančů směřuje na výrobu šťávy. Brazílie, jakožto největší producent pomerančů na světě, by měl vyprodukovat 5 682,04 milionu litrů z předchozích 5 060,17 milionu litru. 

Graf č. 2: Produkce pomerančového džusu v Brazílii a v USA (zdroj: Florida Department of Citrus)

Spotřeba pomerančového džusu klesá. V tomto roce by měla činit spotřeba na člověka v USA 10,598 litrů, přičemž v předchozím roce byla spotřeba na člověka 11,355 litrů.

Graf č. 3: Spotřeba pomerančového džusu na člověka v litrech (zdroj: Florida Department of Citrus)

Více:

http://cz.linkedin.com/in/evamahdal/cs  

http://www.colosseum.cz/  - zde naleznete zdarma videa a materiály 

Autor: Eva Mahdalová | pondělí 15.6.2015 21:29 | karma článku: 10,40 | přečteno: 543x