Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

Peterjan Vereijken

20. 6. 2010 23:07
.

Studenti VŠ zpravidla mívají vyšší mzdu, než ti, kteří ji nevystudovali. Tím pádem i platí  více na daních a tím státu vše vrací. Jíná situace je tehdy, pokud student školu nedokončí, nebo hned odejde pracovat do zahraničí. Můj názor je, že těm kteří školu úspěšně dokončí a poté nějakou dobu pracují v Čechách, by školné mohlo být odpuštěno.

0 0
možnosti
CAS

cara al sol

30. 6. 2010 23:11
Re: .

Podporuji návrh. Já sám jsem musel platit za prodloužené studium (holt jsem se přihlásil na dvě školy najednou a pak jsem si musel vybrat, kterou dodělám) a bylo to podle mě v pořádku. Na druhou stranu jsem "školné" na daních splatil královsky a pravděpodobně budu u nás platit daně dál.

0 0
možnosti
DM

Nejsem přezdívka

12. 6. 2010 9:54
Je to dost mimo...

To, že se soukromými VŠ jste úplně mimo, to už tady bylo řečeno. A srovnáváte-li VŠ studium s obědem v restauraci a kursem němčiny, měl byste se stejným zanícením žádat školné i na státních středních a základních školách. To je totiž principiálně úplně totéž. Těším se na Váš další článek v tomto smyslu.

0 0
možnosti
LV

Frajerlada

20. 10. 2010 20:07
Re: Je to dost mimo...

Školné na středních školách by opravdu být mělo, na základních je to nesmysl, to je povinná školní docházka, proto jsou Svobodní pro zrušení zbytečného 9. ročníku [>-]

0 0
možnosti
V

varg

10. 6. 2010 18:18
odklad školného

Pane Machu, ač s většinou Vašich názorů souhlasím, tady jste dost výrazně mimo. Soukromé školy dostávají od státu poměrně velké dotace na svestudenty, polovina z toho množství studentů, kteří studují zadarmo a stojí český stát miliardy jsou slováci, kteří tady nemají co dělat. Zájmem státu je mít vzdělané obyvatelstvo. Nemám nic proti školnému v navrhované výši 10 tisíc za semestr, já bych s tím neměl problém ani během studií, znám však řadu mladých lidí (např. z rozvedených rodin), kteří těch 10 tisíc navíc prostě nemají a pracovat při škole pro ně není reálné (ne každý dělá ekonomku, při které to opravdu nění problém). To, že banky již dnes nabízí dostatek úvěrů pro studenty je čirá utopie, nenabízely je ani v předkrizovém období....odklad splátek školného je jediná možná alternativa,jak umožnit studovat i sociálně slabším studentům a zároveň tím docílit pozitivních efektů školného-zbavení se slovenských parazitů, motivace studentů k poctivému studiu a příjem do státního rozpočtu.

0 0
možnosti
LV

slavista18

10. 6. 2010 19:03
Re: odklad školného

Jde i o to, že ty peníze, které si člověk vydělá na brigádě, stejně většinou vloží zpět do věcí okolo studia. Takhle by to znamenalo, že by musel na brigádách vydělat + 20000! Coož znamená, pokud nejste v Praze bez mála 2 měsíce školního roku! A pokud si člověk ty peníze půjčí, jde do života s krásným závazkem. Nehledě k tomu, že budoucí učitelé mají opravdu skvělé platové vyhlídky, co si budeme povídat, a nejenom oni... Školné bych rozhodně nezaváděl, jen bych zavedl přísné přijímačky a nevzal každého. Dosáhlo by se tak zkvalitnění studia, a zároveň i snížení studentstva, což by ušetřilo výdaje, i když ne nějak rapidně. Ale školné, rozhodně NE!

0 0
možnosti
B

BeNiSh

10. 6. 2010 13:38
podporil sem svobodne

nepodlehnul sem strachu "propadnuti" hlasu a dal hlas svobodnym, skoda, ze ste neziskali aspon na tu hranici na statni prispevek (ac s nim teda principielne nesouhlasim - je taky nejaka dotace - obzvlaste v soucasny statni financni situaci), umoznilo by to strane poskocit dal a v dalsich volbach by bylo na oblepeni mest reklamou na svobodny - treba casti programu atd. jinak ty ovcany vazne presvedcit nejde.

volebni uspech ostatnich stran je zalozenej na vlozenejch financih do kampane. je uz davno znamym faktem, ze lip prodava dobra reklama nez samotna kvalita prodavanyho produktu a i kdyz tyhle medialni praktity neuznavam, asi by bylo treba trochu klesnout a vyuzit jich pro dobro veci ;-) R^ pokud nezmenite nazory, u me mate jistej hlas i v pristich volbach

0 0
možnosti
JD

Jan Dvořák ( nikoli šéf admin )

10. 6. 2010 14:18
Re: podporil sem svobodne

R^

0 0
možnosti
LV

slavista18

10. 6. 2010 9:59
Pane Machu,

program Vaší strany se mi víceméně líbí, i pro přístup k EU. Nicméně v otázce školného, se naše názory velmi liší. Můžete mi říct, kolik Vy osobně jste investoval do svého vzdělání peněz? Píšete, že školy zdarma jsou nespravedlivé. Ale není taktéž stejně nespravedlivé, že ( předpokládám to ) Vy jste studoval také zdarma? Netýká se to samozřejmě jen Vás, ale i ostatních lidí, kteří studovali zdarma. Pokud má být zavedeno školné, pak si myslím, že by bylo spravedlivé, aby se platilo i zpětně! Dejme tomu někdy od roku 85, ne více abychom předešli probrémům spojených s vybíráním poplatků od dnešních důchodců. Další věcí je, že jste proti zadlužování státu, rodin, atd. Ale nepovede právě toto k ještě většímu zadlužení? Kdy peníze, které budu muset zaplatit na školném bych mohl využít daleko lépe, nebo je minimálně ušetřit? Děkuji předem za odpověď, Ondřej Cigánek.[>-]

0 0
možnosti
C

chewbacca

10. 6. 2010 10:04
Re: Pane Machu,

zavadet zpetne platici zakony si netroufli ani ti nejvetsi bolsevici. Budu tento vas nazor brat jen jako ulet zavistiveho cloveka, ktery si moc neuvedomuje co vlastne pise. Sanci studovat jste mel stejnou jako ostatni minimalne od roku 1989

0 0
možnosti
PH

petrph

10. 6. 2010 8:52
když si to vydělíme

Tak zjistíme, že stát za jednoho studenta platí 62 500 za rok, 31 000 za semestr. Z toho pohledu je požadavek, aby student platil ze svého 10 000, tedy vlastně třetinu poměrně dost. Dost na to, aby požadoval, na to, aby se ta ušetřená třetina někde projevila. Buď - v zlepšované kvalitě výuky, a nebo v úsporách státu. Uvidí to??

0 0
možnosti
V

VMK

9. 6. 2010 22:17
jsem pro zavedení školného

 Nejsem student, ale zcela chápu zavedení školného. V mém okolí je tolik lidí co mají "titul" a opravdu se někdy nestačím divit jaké mají "vědomosti". Nikdo není dokomalý a já taky nejsem, ale až moc se celý systém vysokých škol zneužívá. Připadá mi to jako nějaká "přestupní" stanice. Skoro na všech školách je stipendium pro ty co se snaží a opravdu se učí. Školné je "motivace" pro ty co se opravdu chtějí učit. Uvědomte si, že ta volba "jít studovat" je jako "jít pracovat", tak proč bychom měli my všichni "dotovat" studentské vzdělání? Je to to samé, jako když se někdo rozhodne dělat řidiče, tak si taky ze svého zaplatí "autoškolu" a bere to jako "investici" do své budoucnosti. A vzdělání je to samé. I ten budoucí řidič investuje do autoškoly a spoléhá na to, že se mu jeho investice vrátí......Co na tom "všichni" nechápou? Ten kdo chce studovat, tak ať si to platí ze svého! Je to jen jeho volba.  

0 0
možnosti
G

Gmur

10. 6. 2010 16:20
Re: jsem pro zavedení školného

to ze se bude platit uroven skolstvi ani jednotlivych absoloventu nezlepsi.

Skolne neni zadna motivace.

0 0
možnosti
MC

sualk

9. 6. 2010 21:13
Plně se ztotožńuji s vašimi názory,

protože jsou rozumné, logické a sociálně spravedlivé.R^[>-]

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

9. 6. 2010 19:21
Jo pane Machu

Když si někdo zajde do hospody a podobně, zaplatí. Máte recht ten kdo na to má zaletí si na oběd do vyhlášené londýnské restaurace, ten kdo ne, dá si u stánku buřta. Když už příměry, proč je nedovedete až do konce. Drahá medicína  a levná medicína. Jedna pro ty, kteří na to mají, druhá pro ty, kteří na to nemají. Jen byste mi měl říci, koho by měli léčit ti z té levné medicíny, pokud ovšem nezasáhnete i do jiných zákonů.

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

9. 6. 2010 19:04
Já Váš typ liberála

doslova miluju. Svými modlitbami k trhu mi připomínáte věty socialistické politické ekonomie, kdy jakákoli ekonomická kategorie nabývá socialistických hodnot.

Trh vyřeší všechno, stát by vlastně ani v tom školství neměl co dělat. Ať si každý studuje, co chce. Nádherná slůvka a modlitbičky. Škoda, že jakmile na tom trhu chybí nějaká ta pracovní síla holt takoví Machové okamžitě zapomenou na mantry o tom, jak vše vyřeší trh a okamžitě zaměstnavatelům tu pracovní sílu dovezou až pod nos. Aby ne, ten zaměstnavatel holt na tu pracovní sílu tak dlouho čekat nemůže, za jakou by to vyřešil ten trh, že jo.

Když nám vystuduje nějak příliš mnoho ekonomů či politilogů, zato málo stomataologů či zedníků - ten trh to vyřeší, škoda, že mu to nejde tak nějak během týdne. Pravda, vůbec žádný problém to nepřináší.

Půvabný je také Váš koncept, že právo si má v jednotlivých zemích konkurovat.

0 0
možnosti
C

chewbacca

9. 6. 2010 19:24
Re: Já Váš typ liberála

utopicky liberal = utopicky marxista. Jen ten marxista uz dostal sanci dokazat co umi, Hayekianci svou sanci zatim nedostali, takze jen poucuji na netu

0 0
možnosti
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7697x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky