Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

J35i84r81i 80D45o93b23r57ý

8. 10. 2014 9:32

Ten priklad s odpadem vychazi z mylneho predpokladu, ze se lide chovaji k ostatnim zodpovedne. Ale to je omyl.

Bydlim u hlavni silnice a tak se casto stava, ze projizdejici auto u nas zastavi klidne ve 3 rano, jen proto aby se dotycny zbavil pytle odpadku a usetril za odvoz.

Zajistit popelnice zamkem nic neresi, ten pytel by tam zustal lezet na chodniku.

Je ciste ekonomickym rozhodnutim obce, jesli bude vybirat poplatek za odpad na hlavu a resit odvoz za obcana, nebo necha penize obcanum a pak sanovat pytle odpadu ktere se budou ruzne valet.

Tady hodne zalezi na mistni situaci (mentalita obyvatel), jesli tech povalujicich se odpadku bude jen trochu, nebo budou odpadky vsude.

U nas si za odvoz plati kazdy sam, a je to tak spravne. Na druhou stranu chapu rozhodnuti nekterych radnic vybirat "za hlavu". Specielne na sidlistich by to jinak fungovat nemohlo. Je chybou delat politikum z ciste ekonomickeho rozhodnuti. Svobodni se nemuseji zaradit ke stranam, ktere "pachaji dobro" kvuli nejakemu ideologickemu zadani az to stoji co to stoji.

Stejne tak radnici zrusenim poplatku za psa nezmizi naklady na uklid psich exkrementu. Pokud chapeme uklid mesta za jeden z ukolu "komunalu" je takovyto poplatek (dan) naprosto legitimni.

0 1
možnosti

"je takovyto poplatek (dan) naprosto legitimni." Legitimní ano ale není to funkční, platit musí každý stejně, ať znečisťuje nebo ne, takže chování lidí to nezmění, to by změnili například strážníci, kteří by rozdávali pokuty, ve skutečnosti je argumentování úklidem jen zástěrka ke snaze sebrat lidem další peníze. Nikdo nechce platit za věci, které nemůže ovlivnit a nemůže se z té platby bez újmy nijak vymanit (můžu se vzdát psa ale to je pro někoho újma).

Také jsem si všiml, že lidé často schvalují všelijaké platby za všechno možné, ale jen do okamžiku, jakmile se jich to začne osobně týkat. Pak zpravidla titíž jdou jako první do ulic a nejvíc protestují. Jak by se Vám například líbila zvláštní daň pro všechny s příjmením Dobrý? S odůvodněním, že statisticky určitě některý pan Dobrý tu a tam někde odhodí papíre a že je to pak tudíž nutno uklidit.

0 0
možnosti
MH

M61a86r98e11k 46H81a10s

6. 10. 2014 10:53

Ve svy podstate nekolik duvodu, byt podanych mnohem lepe nez nekterymi cleny a priznivci, proc minimalne v komunalkach Svobodne poprvy od jejich vzniku volit nebudu. V dalsich volbach se uvidi.

0 1
možnosti
Foto

Pane Machu, opravdu se odvážíte srovnat socialistické Švédsko s poměrně liberálním Švýcarskem???

0 2
možnosti
Foto

Švédsko je možná převážně socialistické, ale jsou oblasti, kde bychom se inspirovat mohli - obzvlášť na úrovni toho komunálního fungování - http://praha4.svobodni.cz/clanky/jsou-to-vase-deti (samozřejmě pokud někdo odmítá veřejné školství jako celek, pak ho to asi nenadchne)

0 0
možnosti
JR

J47a48n 25R94á68ž

5. 10. 2014 12:27

Tento model by mohl fungovat v obcích s kompetentními zastupitely. Když byl dříve starostou největší sedlák nebo nejbohatší soukromník, byl jistá kompetence zaručena. Když se ale v mnoha městech a obcích tlačí do zastupitelstva největší nýmandi s vidinou, že se tak dostanou k penězům, kdyz to jinak nedokázali, asi by to nefungovalo.

Předlužení alarmujícího počtu měst a obcí je mementem!

Jinak souhlas s tím, že přerozdělování státního rozpočtu, v rámci rozpočtového určení daní, je tou nejhorší variantou financování měst a obcí.

1 0
možnosti
  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky