Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropská unie podvedla Českou republiku a podvede i Velkou Británii

Před referendem o vystoupení Velké Británie z Evropské unie vyjednal premiér Cameron pro Británii příslib lepších podmínek členství. Příklad slíbené a nesplněné výjimky pro Českou republiku ukazuje, že sliby EU nemají žádnou váhu.

Před nadcházejícím referendem o vystoupení Velké Británie z Evropské unie vyjednal britský premiér David Cameron pro Británii lepší podmínky členství za podmínky, že země zůstane v EU. Splní ale EU, co slíbila? Příklad slíbené a nesplněné výjimky pro Českou republiku ukazuje, že sliby EU nemají žádnou váhu.

Namísto smlouvy vyjednal Cameron jen sliby

Britským voličům na Evropské unii vadil mimo jiné příliv migrantů z východní Evropy a také trvalé směřování Evropské unie ke stále těsnější integraci.

Proto Britský premiér v únoru na zasedání Evropské rady vyjednal, že Británie bude moci omezit pravidlo volného pohybu osob a že Británie nebude podléhat zásadě stále těsnější integrace EU. Cameron nyní voliče v referendu vyzývá, aby na základě vyjednaného hlasovali pro setrvání země v Evropské unii.

Ve skutečnosti ale Cameron nemá právně závaznou dohodu. Má jen politický slib, že se v budoucnu smlouvy o EU změní tak, jak Británie požaduje.

Pokud jde o omezení volného pohybu osob, dohodlo se na Evropské radě následující: „S ohledem na budoucí rozšiřování Evropské unie je třeba uvést, že v příslušných aktech o přistoupení, které musí v souladu se Smlouvami schválit všechny členské státy, budou stanovena vhodná přechodná opatření týkající se volného pohybu osob. V této souvislosti se bere na vědomí postoj Spojeného království, které se vyjádřilo ve prospěch těchto přechodných opatření.”

Pokud jde o zásadu stále těsnější integrace, shodla se Evropská rada na tomto: “Uznává se, že Spojené království vzhledem ke svému zvláštnímu postavení, jež je zakotveno ve Smlouvách, neusiluje o hlubší politickou integraci v rámci Evropské unie. Věcná podstata této problematiky bude začleněna do Smluv při jejich příští změně v souladu s příslušnými ustanoveními Smluv a příslušnými ústavními předpisy členských států takovým způsobem, aby bylo zřejmé, že se odkazy na stále užší svazek nevztahují na Spojené království.”

Aby změny platily, musely by je ratifikovat parlamenty a hlavy států všech členských zemí. Pokud ovšem Evropská rada splní slib a do příští smlouvy domluvené změny vůbec zařadí.

Sliby České republice nebyly splněny

Vzpomeňme si, jak to bylo s výjimkou, kterou pro Českou republiku požadoval prezident Václav Klaus před přijetím Lisabonské smlouvy. Tehdy Klaus podmínil svůj podpis smlouvy tím, že Česká republika dostane výjimku z tzv. Listiny základních práv EU. Lisabonská smlouva prošla po té, co se Evropská rada shodla, že v okamžiku uzavření následující smlouvy o přistoupení nového členského státu, bude k této dohodě připojen protokol umožňující ČR nepřidat se k Listině práv EU.

Na zasedání Evropské rady 29. října 2009 domluvili premiéři toto: „S přihlédnutím ke stanovisku České republiky se hlavy států a předsedové vlád dohodli, že v okamžiku uzavření příští přístupové smlouvy bude v souladu s příslušnými ústavními předpisy jednotlivých členských států ke Smlouvě o Evropské unii a ke Smlouvě o fungování Evropské unie připojen protokol,” jehož znění mělo být následující: “Protokol č. 30 o uplatňování Listiny základních práv Evropské unie v Polsku a ve Spojeném království se použije na Českou republiku.”

Smlouva, ve které se měla česká výjimka objevit, byla dohoda o přistoupení Chorvatska do EU z roku 2012. Slíbený text do ní vůbec nebyl přidán. Jak uvedl poslanec Evropského parlamentu z vládnoucí strany EPP György Schöpflin: "Příslib prezidentu Klausovi byl politickým gestem k zajištění schválení Lisabonské smlouvy. Máme zde politický slib, který ale reálně nemá žádný význam."

Milí Britové, než budete hlasovat o svém setrvání nebo vystoupení z EU, vzpomeňte si na to, jak EU nesplnila nic z toho, co slíbila České republice.

Autor: Petr Mach | pondělí 23.5.2016 8:00 | karma článku: 48,08 | přečteno: 18456x
  • Další články autora

Petr Mach

Přibylo 31 tisíc státních zaměstnanců a deset nových úřadů

Neuvěřitelné! Za dobu působení této vlády vzrostl počet státních zaměstnanců o 31 tisíc lidí. Výdaje na platy státních zaměstnanců narostly o 28 miliard korun. Bylo vytvořeno deset nových státních úřadů.

3.1.2017 v 15:11 | Karma: 44,73 | Přečteno: 8272x | Diskuse| Politika

Petr Mach

Vzniká ministerstvo pravdy

Článek o tom, jak se dnešní EU nebezpečně podobá totalitní vizi z Orwellova románu 1984 a o tom, jak se naše Ministerstvo vnitra mění na orwellovské Ministerstvo pravdy.

2.1.2017 v 19:02 | Karma: 45,10 | Přečteno: 4785x | Diskuse| Politika

Petr Mach

Maďarsko snižuje daně - Bruselu se to líbit nebude

Vláda premiéra Orbána schválila snížení daní ze zisku firem na 9 %. Maďarsko bude mít od příštího roku nejnižší firemní daně v EU. Brusel bude prskat, nic s tím nenadělá, přímé daně jsou plně v kompetenci členských států.

18.11.2016 v 13:28 | Karma: 47,20 | Přečteno: 9791x | Diskuse| Politika

Petr Mach

Ukončeme pokrytecké jednání s Tureckem o vstupu do EU

V Evropském parlamentu jsem vyzval k ukončení jednání Evropské unie o vstupu Turecka. Tímto vyzývám premiéra Bohuslava Sobotku, aby tuto myšlenku vznesl, resp. podpořil na summitu Evropské rady v Bratislavě.

14.9.2016 v 10:26 | Karma: 47,00 | Přečteno: 6929x | Diskuse| Politika

Petr Mach

Aktivita europoslanců: Méně je někdy více

Server idnes.cz vydal začátkem srpna článek, v němž hodnotí, jak moc nebo málo čeští europoslanci pracují. Ukážu, za čím se někteří čeští poslanci honí, jen aby byli hodnoceni jako nejpracovitější. Upřímně, méně někdy bývá více.

16.8.2016 v 7:33 | Karma: 44,48 | Přečteno: 4253x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

  • Počet článků 158
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7761x
Petr Mach. Ekonom a politik. Vysokoškolský učitel. Lídr kandidátky koalice SPD a Trikolory pro volby do Evropského parlamentu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky