Rozprodat fotbalovou ligu!

Uvolněním Kadlece na roční hostování do Leverkusenu a prodejem Necida od 1. ledna 2009 do CSKA Moskva daly Sparta a Slavia českým fotbalovým fanouškům jasnou zprávu: nechoďte na ligu, moc tam toho neuvidíte.

Nejvyšší česká fotbalová soutěž každým rokem ztrácí na atraktivnosti. Opouštějí ji nadějní fotbalisté, kteří by mohli při dobrém vedení za rok za dva zářit a těšit svou hrou zdejší diváky. Ve skutečnosti většina z nich míří do ciziny předčasně, mnozí z nich tam vůbec nehrají, přičemž se jedná o bývalé nebo i současné reprezentanty v mládežnických kategoriích. Je to zvrhlé, krátkozraké, ochuzuje to českou ligu a přibrzďuje herní vývoj těchto fotbalistů. Kdyby se hráči jako Necid dva roky pravidelně proháněli po zdejších stadionech a pak teprve přestoupili do ciziny, bylo by to přirozenější, pro českou ligu přínosnější a jejich cena by mohla být vyšší. Navíc v případě slávisty se jedná o útočníka, který umí střílet góly, a takových se u nás moc nerodí!

Jenže: kluboví funkcionáři i hráčští agenti by TEĎ přišli o velké peníze. Co kdyby se Necid zranil a zájem o něj by upadl? Dnes má tržní hodnotu 100 milionů korun, rychle ho vyexpedovat! Splatit nějaký ten dloužek, zaplátovat díry v klubovém rozpočtu a ještě si přijít na nějaké peníze bokem. A dál žít na vysoké noze, držet si třicetičlenných hráčský kádr jako AC Milán, rozfofrovat miliony... Proč šetřit? Třeba se za rok podaří zpeněžit zase nějakého perspektivního hráče, který by sice mohl rozdávat radost českým divákům, ale kterého rychle prodáme.

Divím se sponzorům, že na takovou hru přistupují, že si za své peníze nekladou podmínku, aby se hráčská soupiska neustále neoslabovala. Nedivím se naopak firmám, které by do fotbalu mohly vstoupit, ale pro malou zajímavost tuzemské soutěže to neučiní.

V české lize dneska hrají jen ti, o které nikdo v cizině nestojí, nebo naopak vysloužilci, o než zájem zahraničních klubů už opadl, a tak to nějak doklepou na stadionech od Ostravy po Plzeň.

Máme štěstí: když si koncem týdne pustíme v televizi anglickou, německou nebo španělskou ligu, parádně se tím fotbalem pobavíme a může nám být lhostejno, jestli zítra nějakého českého fotbalistu třeba vystřelí na Měsíc.

Autor: Milan Macho | neděle 31.8.2008 0:41 | karma článku: 17,75 | přečteno: 1407x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94