Pomašírujou oba: Vrba i Dočkal

Možná jsem naivní, ale nečekal jsem, že i Pavel Vrba bude dalším v řadě trenérů, kterého ze Sparty vyhodí. Ale jak je vidět, ani velká jména nedělají na bosse Křetínského dojem. Prohráváš, mašíruješ!

Pokud je pravda, že Pavel Vrba v zimní pauze prohlašoval zcela svobodně a „bez mučení“, že kromě jabloneckého útočníka Čvančary žádnou jinou posilu do mužstva nechce, udělal evidentní chybu, za kterou teď zaplatil. Jestliže byl ale k tomuto výroku okolnostmi ve Spartě přinucen (Křetínský kupoval významný podíl akcií ve West Hamu United), není jeho vyhazov spravedlivý. Sora mu z Baníku nepřivedli, protože byl pro Spartu drahý - pro Slavii nikoliv.

Jarní sezona ukázala, že sparťanský hráčský kádr svou kvalitou neodpovídal prohlášení generálního ředitele Čupra před začátkem podzimní sezony, že chce Sparta zaútočit na první místo v lize. Tým neměl lídra, neměl vnitřní sílu, neměl odolnost, jakmile prohrával, balil to. Při dlouhodobém zranění Čelůstky chyběl zkušený stoper. Je záhadou, proč odešla forma Peškovi a Haraslínovi, kteří na podzim zářili. O Hložkovi média stále pějí ódy, už rok ho prodávají do ciziny, ale v zápase v Plzni abyste ho hledali na hřišti lupou, navíc zaspal při prvním inkasovaném gólu. V konci sezony mužstvu docházejí i síly. A není kde brát. Netroufám si říct, kolik z toho zavinil trenér Vrba, to by měl zhodnotit sportovní ředitel Rosický. Jako vždy se ale nic konkrétního nedozvíme.

Lídrem měl být Bořek Dočkal, ale evidentně nebyl. Už za Vrbova předchůdce Kotala ztrácel nepostradatelnost a také Vrba ho často vynechával v základní sestavě. Pravda, Dočkal kopne míč kam chce, ale trvá to dlouho, a když brání, často fauluje. Moderní fotbal mu trošku utíká. Vzpomínám si na Euro 2016. Ačkoli mohl hrát Dočkal na pravé straně s obráncem Kadeřábkem poslepu, když šlo do tuhého, trenér Vrba ho postavil až do třetího a posledního zápasu s Tureckem.

Teď ve Spartě končí oba.

Sparta obsadí v lize třetí místo, ale má ještě šanci vyhrát domácí pohárovou soutěž – pokud zdolá Slovácko na jeho hřišti. Půjde do toho s Michalem Horňákem, teď dočasným hlavním koučem, což je opakování stavu z jara 2019, kdy zaskočil v podobné situaci za odvolaného Ščasného.

Vedení Sparty je netrpělivé a vším vždy viní trenéra. Do svých funkcionářských řad se nepodívá. Myslím, že Vrba měl ještě zůstat, pokud mezi ním a šéfy nebo mezi ním a hráči nepanoval nepřekonatelný odpor. A že nekompromisní způsob, jakým Sparta jeho odvolání zveřejnila, byl nedůstojný. Mám některé výhrady k Vrbovu vystupování, ale není to žádný uličník. Trochu úcty, pánové z Letné! Je snad v Česku lepší volný trenér? Nikde ho nevidím. Média spekulují o Heiko Herrlichovi, Rosického spoluhráči z Dortmundu. Nevím, jestli zahraniční wikipedie nelže, ale ničeho významného jako trenér nedosáhl. S mládeží mu to sice šlo, ale v Bochumi vydržel půl roku, z Leverkusenu ho propustili po roce a půl, údajně pro špatnou taktiku a celkový výkon mužstva, v Augsburgu vydržel rok. Není tu náhodou podobnost s „legendárním“ Stramaccionim?

My pamětníci víme, že jeden německý kouč už na Letné působil, jmenoval se Jürgen Sundermann. Ten ovšem před příchodem do Prahy vyhrál se Stuttgartem bundesligu. Sparta byla dole, zavedl tam disciplínu, pod ním se pomalu zvedala, ale tehdejší šéf Petr Mach mu prý řekl, že jestli nevyhrají ligu, nebude mít finance na jeho další působení. Sundermann se urazil a odešel.

Možná je to s tím Herrlichem „kachna“. Uvidíme. 

Autor: Milan Macho | pondělí 9.5.2022 19:29 | karma článku: 15,58 | přečteno: 498x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94