Nedostupná Liga mistrů

Na to, že se bude hrát fotbalová liga bez českých klubů, si budeme muset zvyknout. Pokud se v příštích letech přece jen stane, že některé naše mužstvo postoupí, což se před rokem povedlo Slavii, bude se jednat spíše o výjimku podloženou šťastným losem kvalifikačního soupeře.

Po deseti minutách středeční odvety Slavie s Fiorentinou v novém Edenu musel každý soudný divák uznat, že soupeři patří do rozdílných výkonnostních kategorií. Na jedné straně pohyb, hravé zpracování míče, odvaha k individuálním akcím, sebevědomí, na druhé obavy slávistů z toho, aby neudělali chybu a nedostali gól, křeč, nepřesnost, častá ztráta míče.

Mužstva Fiorentiny a Panathinaikosu Atény, z nichž to druhé pro změnu vyřadilo Spartu, jsou složena z velmi kvalitních hráčů, které si trenéři vybrali z různých zemí. Zejména italská liga se pravidelně hemží fotbalovými esy z celého světa. Na úrovni posledního náhradníka ve Fiorentině začíná nivó fotbalistů základní sestavy Slavie nebo Sparty. V české lize hrají pouze ti, kteří se neuplatní ani v průměrných zahraničních klubech, v nichž jsou platy mnohonásobně vyšší než v Česku.

Není moc přehnané tvrzení, že kdo u nás umí trošku kopnout do míče, toho mlsní hráčští agenti nabídnou do ciziny, protože shrábnou tučnou provizi. A dnes už je jedno, že jde hráč třeba do dánské ligy, která má do evropské špičky stejně daleko jako česká soutěž. Ze Sparty právě odchází do Leverkusenu poslední prodejný hráč Kadlec, takže letenský klub se tím aspoň na chvilku finančně zahojí, Slavii možná zanedlouho zamává na rozloučenou Necid nebo Suchý. Jako výjimečné zahraniční posily přijdou zase jen ti, kteří by například na lavici náhradníků v Internu Milán marně čekali na příležitost. Ale zaplaťbůh aspoň za Belaida nebo Tavarese, kteří přece trochu zpestří nudnou českou ligu. Jen nevím, k čemu jsou posily jako Litteri nebo Grajciar, když nezasáhnou do nejdůležitějších bojů sezony o postup do Ligu mistrů, která garantuje výdělek přes 100 milionů eur.

Nenechme se zmást tím, že Slavia remizovala s Fiorentinou 0:0. V klubových pohárech se hraje na postup, a ten si italský tým vybojoval doma výhrou 2:0 – v Praze si ho v pohodě jen ohlídal, přesto měl k vítězství blíž než vystresovaní červenobílí.

Tak hurá do Poháru UEFA!

Autor: Milan Macho | čtvrtek 28.8.2008 1:46 | karma článku: 26,46 | přečteno: 4707x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94