Blázinec v první lize

Fotbalová liga už nějakou dobu zná mistra, jímž se po zásluze stala pražská Slavia, ale nejspíš zůstane tajemstvím, kdo skončil druhý, třetí, čtvrtý atd. Blázinec!

Vedení Ligové fotbalové asociace oznámilo, že nejvyšší soutěž se nebude dohrávat, neboť se vyskytly dva případy (v Karviné a posléze v Opavě) nákazy covidem-19, že z toho důvodu nikdo nesestoupí a že krom toho – a to je právě ta pikanterie – nebude určeno pořadí v tabulce. Kvůli několika nakaženým hráčům (v případě Opavy jediného) ve skupině o záchranu se za pár let nikdo nedozví, že druhá v lize skončila Viktoria Plzeň, třetí Sparta, čtvrtý Jablonec, pátý Slovan Liberec, šestý ostravský Baník... Celoroční úsilí těchto mužstev vyletí jako kouř z komína, jejich jména budou zaznamenána pouze jako účastníci první ligy. Ještěže aspoň nezbavili Slavii mistrovského titulu!

Takto s tím prý souhlasily samotné kluby, neboť tak praví řády. Kdoví nač jejich zástupci při schůzování mysleli, proč ve zcela mimořádné situaci, která nemá obdoby, řády nekorigovali; člověk by skoro řekl, že pozbyli příčetnosti. Možná si řekli, že tahle katastrofální alternativa beztak nenastane, liga se nějak dohraje – tak nač se dál snažit a handrkovat?

Je skutečností, že skupina o záchranu nemohla dospět ke konečnému pořadí, ale nepochopím, proč nebyla schválena tabulka od prvního do desátého místa a bez pořadí nezůstalo pouze posledních šest mužstev. Komu by to ublížilo? Nestálo by za to se nad tím ještě jednou zamyslet?

Je to ale smůla a zvláštní shoda okolností, že onemocněli právě hráči Karviné a Opavy, dvou ze tří sestupem nejohroženějších týmů, že jim tu radost z boje o záchranu nepokazil některý z hráčů například zachráněných Teplic nebo Olomouce. Třetím mužstvem nad propastí byla Příbram, jejíž šéf Starka prý zprávu o nedohrání soutěže a záchraně jeho klubu oslavil při obědě skvělými liškami – na jaký způsob byly upraveny, neprozradil. Vyváznout z hrozícího pádu a ještě k tomu s celým zdravým hráčským kádrem, a tudíž bez jakéhokoli podezření, to je přece paráda.

V zemích jako Španělska a Anglie, které byly koronavirem napadeny silněji než Česko, už ligu kompletně dohráli. Patrně se v jejich klubech chovali hráči zodpovědněji než v Karviné a Opavě, a to i v těch, které nakonec z Primera División a Premier League sestoupily.

Jak asi za téhle hygienické situace bude vypadat příští ligová sezóna? Kdy vůbec začne? Dohraje se? Budou ve fotbale platit stejné řády? Proboha, to snad ne!

Autor: Milan Macho | neděle 26.7.2020 20:57 | karma článku: 16,49 | přečteno: 341x
  • Další články autora

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

15.3.2024 v 19:22 | Karma: 14,78

Milan Macho

Spartě spadl hřebínek

11.3.2024 v 17:50 | Karma: 15,35

Milan Macho

Sparta má zaděláno na double

4.3.2024 v 19:49 | Karma: 9,35

Milan Macho

Sparta zaslouženě vede ligu

18.12.2023 v 19:37 | Karma: 9,33

Milan Macho

Neplodný útok Slavie

8.12.2023 v 12:14 | Karma: 24,94