Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O krásách podzimu, bramborových placičkách a celoroční radosti

Možná se úplně mýlím, ale skoro bych se vsadil, že se Vám nynější chladné, deštivé a větrné počasí pranic nezamlouvá, a to zvláště, že přišlo tak rychle a nekompromisně. Dovoluji si Vám ovšem nabídnout poněkud přívětivější a pozitivnější pohled na věc. První rozkoší nadcházejícího podzimu pro Vás může být barevná změna: javory (zvláště ty japonské), škumpy a buky, ale také některé kultivary borovic, zrovna tak jako podzimní květiny, se jistě pustí do přípravy toho nejkrásnějšího barevného ohňostroje a stačí mít jen oči otevřené a sem tam jim "vyjít naproti", aby Vám dokonale rozzářily, probarvily a rozradostnily duši.

Také ranní mlhy dokáží být na některých místech - a pozorovány z některých míst - mnohem a mnohem kouzelnější, než když jimi uhoněni projíždíte, často, přečasto v honbě za zbytečnostmi. Nemluvě o orosených pavučinách, kterými jsou doslova obaleny nízké jehličňany a které se při východu slunce třpytí jak ty nejkrásnější brilianty.

Ba i déšť a zimu lze brát z té příjemnější stránky a těšit se na okamžik, kdy se v podvečer či večer sesednete se svými nejbližšími v teple u společného stolu a budete se těšit z povídání si o proběhlém dnu a z přítomných společných prožitků.

A pokud Vám do usínání bubnuje déšť na střechu anebo na okno, zazpívá Vám snad někdo lepší ukolébavku?

Také vítr, skučící za oknem, mi bývá přívětivým společníkem, když vysedávám v lenošce (znáte výstižnější české slovo?) a pročítám dlouho odkládané tlusté knihy, na které jsem v době letní hyperaktivity nenacházel dostatek času a energie.

Pro mne osobně je na podzim příjemná i snaha organizmu rychle "najet" na zimní váhu (u mne zhruba tak o dvě kila vyšší, než je ta letní), což mu s radostí postupně dovoluji, a to pokud možno tím nejmlsnějším způsobem.

A tady je asi na místě vsunout jeden jednoduchý recept, a to na bramborové placičky s husími nebo kachními játry:

1 konzervička husích nebo kachních jater

400 g čerstvě uvařených, oloupaných, horkých brambor

60 g hladké mouky

sůl, tuk na pečení, bazalka

Horké brambory prolisujete nebo rozmačkáte a přidáte k nim mouku a sůl. Z těsta zručně vytvarujete tenké placičky o průměru asi 10 centimetrů. Na pávni rozpálíte minimální množství tuku a opečete placičky po obou stranách. Vyrovnáte je na silně nahřáté talíře, na každou vložíte kousky jater a ozdobíte je bazalkou.

Stále horké je donesete ke stolu. A nejlepší způsob konzumace? Placičku srolovat, nábožně pozřít a doprovodit ji hrdlem vhodným vínem. Nám se vždy moc zamlouvalo Chateau Rauzan Ségla z Bordeaux, ovšem z mladých révových keřů, tedy lehčí, ale nic Vám nebrání vyzkoušet nějaké jiné...

Přeju Vám dobrou chuť!

A pokud Vás ani tento zážitek nenaladí k přívětivějšímu náhledu na podzim, pak Vám nezbývá, než si neustále připomínat třeba krásu třpytivého čerstvého sněhu, příjemné štiplání mrazu ve tvářích a nebo už první nával jara v duši, první jarní poupata, hřejivé sluníčko v závětří, ba nedáte-li jinak, klidně i pořádné horko příštího léta s báječnou dovolenou.....

Krásné podzimní dny přeje

Miroslav Macek

Autor: Miroslav Macek | neděle 9.9.2007 8:21 | karma článku: 37,12 | přečteno: 5097x
  • Další články autora

Miroslav Macek

O čirůvce májovce, víle Malvíně a hlavně o jaru

A tak se mi zásluhou jarního počasí posledních dnů objevil v trávě na zahradě čarodějný kruh. Já vím, racionální vysvětlení je nasnadě: jde o typické podhoubí čirůvky májovky, které poskytuje trávě více živin a ta je pak nad ním tmavší a bujnější. Ale uznejte, že toto vysvětlení příliš čarodějně a romanticky nezní. Zavřu tedy tuto zkušenost a informaci do patřičných buněk šedé kůry mozkové na pořádnou petlici a potěším se jinou, značně přívětivější možností....

28.2.2008 v 20:03 | Karma: 36,81 | Přečteno: 7301x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O mé největší lásce a také trošku o něčem jiném

Dnešní svátek svatého Valentýna, svátek zamilovaných, je sice cizáckým importem, navíc poznamenaným docela nechutnou rudosrdcatou reklamou v míře více než malé, přesto mi dává docela dobrou záminku přiznat se k mé veliké, převeliké, největší lásce. Navíc jsem s ní před pár dny strávil ty nejkrásnější chvíle, takže mám všechny její tvary, vůně a další počitky ještě v dobré paměti.

14.2.2008 v 12:08 | Karma: 43,65 | Přečteno: 15885x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O životě jako stavu mysli

Kdysi dávno, coby obvodní zubní lékař, jsem měl pacientku, která byla zásluhou bydliště taktéž pacientkou mé tehdejší ženy, všeobecné lékařky. Neznal jsem a neznám příliš podrobně její životní osudy, byla však tehdy více než šedesátiletá a spokojeně si žila v malém bytě se svým manželem. Jako pacientka nebyla ničím mimořádná a nápadná, ani vzhledem, ani chováním, ba ani svými chorobami ne, takže splývala s plejádou pacientů ostatních, a to až do doby, kdy náhle zemřel její muž.

14.1.2008 v 9:45 | Karma: 44,54 | Přečteno: 14084x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

Alternativní nepolitický novoroční projev prezidenta republiky

Kdysi dávno, v sedmdesátých a počátkem osmdesátých let, bývalo v naší místní sauně dobrým povyražením hrát hru "co bychom dělali, kdybychom vládli" a troufám si tvrdit, že spousta - tehdy vesměs protistranických, protivládních a protistátních - nápadů a návrhů by byla ku prospěchu věci i dnes. Obávám se ovšem, že při jejich racionalitě a bezohlednosti ke korytům by byly dnes stejně obtížně prosaditelné jako tehdy.Při sledování novoročního projevu prezidenta republiky jsem si na tu starou zábavu vzpomněl a protože člověk má i bez novoročních přesvědčení cvičit nejen tělo, ale i ducha, pustil jsem se do psaní alternativního novoročního projevu, jaký bych asi přednesl s potěšením já. Tady je:

2.1.2008 v 16:56 | Karma: 41,70 | Přečteno: 11206x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O vzducholodi, vánočních dárcích a ještě něčem jiném

Kdysi dávno, ještě za mých studijních let v Olomouci, jeden můj kamarád z výtvarky přišel na báječný nápad: přinesl si před slavnou radnici s tím příšerným Svolinského orlojem ( který ovšem v toku času začíná být docela "mile blbý" ), malířský stojan s plátnem a jal se malovat kus náměstí s oblohou, na kterou ovšem vyvedl v zářivých barvách letící vzducholoď. I zastavovali se kolemjdoucí, pochopitelně každý vzhlédl na oblohu a pak se dle letory úpřímně rozchechtal, lehce usmál, mlčky odešel a nebo zanadával...

13.12.2007 v 16:28 | Karma: 36,61 | Přečteno: 6225x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7192x
Miroslav Macek