Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O čirůvce májovce, víle Malvíně a hlavně o jaru

A tak se mi zásluhou jarního počasí posledních dnů objevil v trávě na zahradě čarodějný kruh. Já vím, racionální vysvětlení je nasnadě: jde o typické podhoubí čirůvky májovky, které poskytuje trávě více živin a ta je pak nad ním tmavší a bujnější. Ale uznejte, že toto vysvětlení příliš čarodějně a romanticky nezní. Zavřu tedy tuto zkušenost a informaci do patřičných buněk šedé kůry mozkové na pořádnou petlici a potěším se jinou, značně přívětivější možností….

Ten čarodějný kruh se totiž určitě objevil v trávě za nedávného úplňku a jeho původ je mnohem a mnohem vzrušivější: to rovné místo si ke svému tanečnímu protáhnutí  vybrala víla, kterou jarní vzduch a úplněk probudily ze zimního spánku!  V pozdnějším jaru už by se lehce vznášela kousíček nad zemí, ale jistá ztuhlost z dlouhodobého nedostatku pohybu určitě trápí i tyto éterické bytosti, a tak se při svém reji dozajista sem tam dotkla palci či dokonce celými špičkami nohou země . A tu shrábla zetlelý lísteček, tu odkopla malý křemínek, tam nehty nádherných  bosých nohou provzdušnila zplstnatělou trávu, tam načechrala půdu - jaký pak div, že se tráva docela, ale celičko pobláznila!

Tancovala si tam jen tak, sama pro sebe, z čiré radosti z jara, z provoněného vzduchu, z rozkvetlých bledulí a sněženek, z nejasné touhy po věcech příštích a určitě si pranic nedávala pozor, zda jí někdy nevylétne sukénka z nejjemnějších pavoučích vláken příliš vysoko, zda jí někdy dokonale tvarované ňadro už už nevypadne ze živůtku, ba ani uštěkaný pes ze sousedství jí určitě nevadil.

Něco mi našeptává, jen jako závan ranního vzduchu s jemnou vůní lýkovce, že se jmenuje Malvína. Což, uznejte, je pro vílu jméno příhodné a staletími prověřené……Také mi něco našeptává, že o příštím úplňku se zase na stejném místě pustí do tance. Už zcela probuzená, plná jarní energie, takže žádné stopy v trávě už nezanechá. Ale nevadí, i tak probdím noc, přikrčen za skupinkou tisů, a budu čekat, až se objeví a pustí se do tance…

A pokud nedorazí? Nu, co nadělám! Půjdu k ránu spát a nechám si zdát o krásných čerstvých plodnicích májovek, másle škvířícím se na pánvi, vůni dušených hub, o jejich skvostné chuti, o stejně skvostné vůni a chuti vychlazeného sylvánského….

 

Hezké jarní sny Vám přeju,

Váš             Miroslav Macek

Autor: Miroslav Macek | čtvrtek 28.2.2008 20:03 | karma článku: 36,81 | přečteno: 7302x
  • Další články autora

Miroslav Macek

O mé největší lásce a také trošku o něčem jiném

Dnešní svátek svatého Valentýna, svátek zamilovaných, je sice cizáckým importem, navíc poznamenaným docela nechutnou rudosrdcatou reklamou v míře více než malé, přesto mi dává docela dobrou záminku přiznat se k mé veliké, převeliké, největší lásce. Navíc jsem s ní před pár dny strávil ty nejkrásnější chvíle, takže mám všechny její tvary, vůně a další počitky ještě v dobré paměti.

14.2.2008 v 12:08 | Karma: 43,65 | Přečteno: 15886x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O životě jako stavu mysli

Kdysi dávno, coby obvodní zubní lékař, jsem měl pacientku, která byla zásluhou bydliště taktéž pacientkou mé tehdejší ženy, všeobecné lékařky. Neznal jsem a neznám příliš podrobně její životní osudy, byla však tehdy více než šedesátiletá a spokojeně si žila v malém bytě se svým manželem. Jako pacientka nebyla ničím mimořádná a nápadná, ani vzhledem, ani chováním, ba ani svými chorobami ne, takže splývala s plejádou pacientů ostatních, a to až do doby, kdy náhle zemřel její muž.

14.1.2008 v 9:45 | Karma: 44,54 | Přečteno: 14084x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

Alternativní nepolitický novoroční projev prezidenta republiky

Kdysi dávno, v sedmdesátých a počátkem osmdesátých let, bývalo v naší místní sauně dobrým povyražením hrát hru "co bychom dělali, kdybychom vládli" a troufám si tvrdit, že spousta - tehdy vesměs protistranických, protivládních a protistátních - nápadů a návrhů by byla ku prospěchu věci i dnes. Obávám se ovšem, že při jejich racionalitě a bezohlednosti ke korytům by byly dnes stejně obtížně prosaditelné jako tehdy.Při sledování novoročního projevu prezidenta republiky jsem si na tu starou zábavu vzpomněl a protože člověk má i bez novoročních přesvědčení cvičit nejen tělo, ale i ducha, pustil jsem se do psaní alternativního novoročního projevu, jaký bych asi přednesl s potěšením já. Tady je:

2.1.2008 v 16:56 | Karma: 41,70 | Přečteno: 11206x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O vzducholodi, vánočních dárcích a ještě něčem jiném

Kdysi dávno, ještě za mých studijních let v Olomouci, jeden můj kamarád z výtvarky přišel na báječný nápad: přinesl si před slavnou radnici s tím příšerným Svolinského orlojem ( který ovšem v toku času začíná být docela "mile blbý" ), malířský stojan s plátnem a jal se malovat kus náměstí s oblohou, na kterou ovšem vyvedl v zářivých barvách letící vzducholoď. I zastavovali se kolemjdoucí, pochopitelně každý vzhlédl na oblohu a pak se dle letory úpřímně rozchechtal, lehce usmál, mlčky odešel a nebo zanadával...

13.12.2007 v 16:28 | Karma: 36,61 | Přečteno: 6225x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Macek

O hřbitovech, knihovničkách, knihovnách a úplně něčem jiném

Zavítáte-li do cizího městečka či města a chcete se o něm rychle něco dozvědět, rozhodně nehledejte informační středisko, ale zajděte si na místní hřbitov. Staré hrobky a jejich nápisy Vám promptně prozradí bývalou úroveň města, kdo patřil k městskému patriciátu, čím město vynikalo a další a novější náhrobky pak to, jakými proměnami město a jeho obyvatelé v toku času prošli. Zavítáte-li do cizího bytu a chcete se co nejrychleji něco dozvědět o jeho obyvatelích, nakoukněte na knížky v jejich domácnosti.

6.12.2007 v 16:42 | Karma: 41,92 | Přečteno: 8138x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7192x
Miroslav Macek