Další recept s básní k víkendovému posezení na zahradě
Připravte si (mimo dobrou náladu):
1 kg bílého chřestu
sůl, citrónová šťáva
Omáčka:
30 g másla
25 g mouky
½ litru vody z chřestu
100 ml smetany
1 žloutek
sůl, čerstvě mletý pepř
muškátový ořech
Omeleta:
80 g mouky
2 vejce
150 ml mléka
sůl, pepř
40 g másla
8 plátků vařené šunky
Chřest ostrým nožem oloupeme a na dolním konci zkrátíme. Nakrájíme na 4 – 5 cm dlouhé kousky. V prudce vařící vodě se solí a trochou citrónové šťávy povaříme 10 – 15 minut. Vyndáme a ½ litru vody ponecháme k dalšímu použití.
V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání lehce (mouka nesmí změnit barvu) upražíme. Vlijeme chřestovou vodu a metličkou důkladně promícháme. Povaříme na mírném plameni asi 20 minut. Žloutek rozkvedláme ve mléce a svážeme jím za stálého míchání omáčku. Propasírujeme jemným sítem, vložíme kousky chřestu, osolíme, opepříme a nastrouháme trochu muškátového oříšku.
Mouku, vejce a mléko na omeletu důkladně promícháme, osolíme, opepříme a necháme 15 minut odležet.
Rozpustíme na pánvi máslo, necháme rozpálit, vlijeme čtvrtinu těsta, vložíme do něho dva plátky šunky ( a teď pozor, hlavní fígl: předem lehce opečené na pánvi!) a po obou stranách opečeme omeletu do zlatova.
Omeletu umístíme na předehřátý talíř, navršíme chřest s omáčkou a ihned podáváme.
A co třeba zkusit zase jiné víno? Kupříkladu vynikající ryzlink?
Mně zachutnal jednou ke chřestu ryzlink Federspiel z Wachau, ze slavného kopce Loibenberg, natolik, že jsem na ně též složil rondeau.
Tady je:
Kéž uměl bych jen rozevřít
ten vějíř přenádherných chutí
a vůní, které něžně nutí
hned do úst další doušek vzít.
To víno začnete-li pít,
vám duši svede k rozlétnutí,
kéž uměl bych jen rozevřít
ten vějíř přenádherných chutí.
Jen radost chce to v sobě mít
a každé jiné mysli hnutí
hned čerstvým douškem zapudit…
Ach, křídla s větrem do perutí,
kéž uměl bych jen rozevřít.
Přeju krásné posezení, dobrou chuť a půvabnou, nejpůvabnější společnost…
Miroslav Macek
67 skvělých vypínačů, s přihlédnutím k Alzheimerově chorobě
Vážení a milí, dávno tomu, dávno, co jsem nenapsal na tyto stránky ani řádku...Nicméně jsem celou tu dobu žil velmi naplno a též "do šuplíku" přibylo něco prózy i poezie (snad budu mít odvahu či drzost něco z toho někdy publikovat)... Ale jedna nedávná impresse je nakonec přece jen tady....
Miroslav Macek
O ostružinách, ale hlavně o principu "Přes překážky ke hvězdám".
Dnes byl neuvěřitelně slunečný a teplý podvečer a tak mne náhle napadlo, že na hustém ostružiní, které jsem před pár týdny obcházel při sbírání hub, by už mohly být pořádně dozrálé, černočerné, sladkou šťávou napnuté, lesknoucí se, voňavé plody.
Miroslav Macek
O radostech a slastech domácí archeologie
Nevím jak u Vás, ale v naší rodině měla vždy její hlava vyhrazenu jednu zásuvku, ve které mohla schraňovat veškeré své nezbytnosti, ve které nemusela udržovat pořádek a nedostala za to vyhubováno a do níž nikoho jiného ani nenapadlo lézt.
Miroslav Macek
O tlačence s cibulí , octem a pepřem, panu Vereckém a solidnosti
V sobotní příloze MFDnes se objevil článek Ladislava Vereckého s názvem „Něco o českém kulinárním snobismu“. Pominu-li jeho úsměvně snobskou větu „Jedl jsem v nejlepších restauracích Londýna, New Yorku a Las Vegas“ nebo další, neuvěřitelnou sentenci „Trumfovými esy moderního kulinárního snoba jsou panenský olivový olej a balsamikový ocet od Modeny“(!!), zaujala mne pochopitelně hlavně zmínka o mé osobě.
Miroslav Macek
O starých pamětihodnostech, americkém developerovi a lecčems jiném
Když jsem se doslova před pár hodinami procházel jarně rozkvetlým městečkem Weissenkirchen v rakouském Wachau a obdivoval se neskutečným výhledům na bujaře proudící Dunaj, svažité vinice zalité sluncem, strmé skály a temné lesy, starodávné viničné statky, tvrze a kostely, náhle mi na mysli vytanulo moudré naučení jednoho amerického developera. Ten mi totiž, když jsem mu před léty pomáhal po Praze vytipovávat místa na lukrativní obchody, kladl na srdce: „Existují tři zásadní podmínky, které musí splňovat vhodný prostor pro obchod. Zaprvé: location. Zadruhé: location. A za třetí: location.
| Další články autora |
Rezignace? Zveřejnit intimní video je zásah do soukromí. Rajchla se zastává i Rakušan
Nejen členové nové vládní koalice se zastávají poslance za SPD Jindřicha Rajchla při jeho sporu s...
Obluda smrdící sírou drtila vše, co jí stálo v cestě. Zemřelo přes 20 tisíc lidí
Sopka Nevado del Ruíz, jež leží v Andách asi 130 kilometrů západně od kolumbijské metropole Bogoty,...
Rajchl obvinil aktivisty, že pronásledují jeho dceru. Chtějí zveřejnit intimní video
Poslanec za SPD a předseda strany PRO Jindřich Rajchl podal trestní oznámení na aktivisty pod...
Budou platit všichni, vzkazuje Rajchl a chystá žaloby. Zvažoval konec v politice
Poslanec SPD a předseda strany PRO Jindřich Rajchl prohlásil, že hodlá zažalovat platformu pro...
Bill objal Moniku. Zapomenutý snímek po letech otřásl Bílým domem
Seriál Byla to jen vteřina. Zjihlý pohled mladé stážistky, objetí prezidenta a cvaknutí závěrky. Dirck...
Ve Stockholmu najel autobus do zastávky. Zemřeli tři lidé, další jsou zranění
Při autobusové nehodě v pátek odpoledne ve Stockholmu zemřeli tři lidé. Další tři byli se zraněními...
Veřejnost a blízcí se rozloučí s kardinálem Dukou, úryvek z Bible přednese Strach
V katedrále sv. Víta na Pražském hradě se veřejnost, církev i představitelé státu naposledy...
Počet cizinců vzrostl. V Česku jich legálně žije 1,1 milionu, nejvíc je Ukrajinců
Na konci září žilo v Česku legálně 1 107 403 cizinců. Oproti červnu jich přibylo asi 16 000,...
„Přiznali, že podváděli.“ Trump chce zažalovat BBC až o pět miliard dolarů
Americký prezident Donald Trump chce zažalovat stanici BBC až o pět miliard dolarů (105 miliard...

Maminky rozhodly! Tohle jsou nejlepší porodnice v Česku pro rok 2025
Každá z nás chce rodit tam, kde se cítí bezpečně a kde se o ni i o miminko postarají s respektem. Proto už tradičně pořádáme hlasování o tu...



















