Bezpečnostní upozornění: Děti na demonstrace nepatří

Ti, kteří navštěvujete demonstrace, zvažte, zda je vhodné brát děti s sebou. I z nevině vyhlížející akce se může vyklubat tragická událost.

Motivací pro napsání tohoto článku pro mě byla osobní zkušenost Iva Gardavského, kterou popisuje ve svém článku. V něm je zmíněn incident, který se odehrál během demonstrace v Brně. Proti účastníkům byla vržena skleněná láhev, která, jak autor uvádí, prolétla okolo hlavy dvanáctiletého dítěte a střepiny následně zasáhly jednoho mladíka přímo do obličeje. Útočník byl následně zadržen policií.

V běžném životě je těžké odhadnout, s kým se potkáte, např. za příštím rohem. Na demonstracích jsou bezpečnostní rizika řádově vyšší, lze je částečně předpovídat, a proto je zvýšená opatrnost na místě. Demonstrace sjednocují osoby s výrazně vymezeným postojem. Pokud se setkají dva tábory, jejichž postoje jsou protichůdné, dochází tak k projevům emocí a ke konfliktům.

K eskalaci rizik rovněž přispívá psychologie davu, která se podepisuje na jednání konkrétních jedinců. Pro příklad si můžeme uvést např. demolující a agresivní fotbalové "fanoušky". Samotný jedinec by nejspíše v tomto duchu nejednal, zatímco v rámci davu je věc jiná. Jistě jste již někdy zaregistrovali reakce rodičů, kteří se své potomky bojí vzít na fotbal vzhledem k problémovým osobám na stadionu. Díky nim jsou na stadionech zavedeny tzv. rodinné sektory. Tyto sektory však v rámci demonstrací nejsou a vše je rovněž mnohem více neorganizované.

Dav je opravdu zvláštní fenomén, ve kterém i přes zdánlivou přítomnost bezproblémových jedinců, může dojít k rizikovým situacím. Např. ke tlačenicím, pokud na konkrétní místo dorazí více účastníků, než je pro ono místo odpovídající. V tlačenicích mohou být děti nižšího vzrůstu lehce přehlédnuty a je v nich rovněž těžké ohlídat sám sebe, natož se ještě starat o děti. 

O psychologii davu pojednává článek Psychologie davu aneb jak se lidi mění ve zvířata, ve kterém je mimo jiné uvedeno:

Když se v roce 2011 rozšířila na přeplněné budapešťské diskotéce West-Bank zpráva, že byl při rvačce pobodán jeden z návštěvníků, mezi mladými lidmi vypukla panika a dav se snažil dostat co nejrychleji pryč. V nastalé vřavě bylo deset lidí těžce zraněno a tři mladé dívky dav ušlapal. "Všichni padali jako domino. Myslel jsem, že zemřu," popisoval situaci jeden z účastníků akce.

Dalším rizikem pro děti jsou již zmíněné projevy emocí doprovázené řadou vulgarit a výhrůžek. Děti tak mohou být konfrontovány s množstvím nevhodných slov a projevů agrese, které je mohou šokovat, či se podepsat na jejich budoucím vývoji. Děti tyto projevy taktéž mohou napodobovat např. ve škole či mezi svými kamarády. V neposlední řadě mohou vidět své rodiče v nepříliš pro výchovu vhodné situaci a rodiče se tak stávají špatným vzorem.

Nikdy nemůžeme přesně odhadnout dopředu všechna rizika. Na místě ale je, si případná rizika uvědomit a udělat všechny možné kroky, abychom možným následkům předešli. Tímto se domnívám, že děti na demonstrace nepatří. V případě výše uvedené maďarské diskotéky, se tak i ze zdánlivě nevinné situace, může stát tragédie. A jak jsem již zmínil, v davu je těžké hlídat sebe natož děti, které mohou být díky nízkému vzrůstu přehlédnuty a dostat se "pod nohy" ostatních.

Pokud navštěvujete s dětmi demonstrace, nechte je příště radši doma a zajistěte si hlídání.

Problémům je lépe předcházet, než řešit následky.

Pokud se ztotožňujete se závěry článku, i když třeba nechodíte na demonstrace, a máte okolo sebe osoby, kteří tyto akce navštěvují, zvažte jim předání těchto informací. Stejně tak v případě, pokud na demonstrace chodíte bez dětí a znáte osoby, co s dětmi chodí.

Opatrnosti není nikdy nazbyt.

 

Doplňující zdroj informací:

Vědecký článek Hromadné chování, masové psychické jevy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Máca | čtvrtek 29.10.2015 15:03 | karma článku: 23,71 | přečteno: 1717x