Zdravotní klauni aneb dokážete rozesmát těžce nemocné dítě?

Kdo jsou zdravotní klauni asi není potřeba dlouze vysvětlovat. Už v názvu jejich povolání je vše prozrazeno. Je to profese, jejímž úkolem je výroba zázraků, třeba maličkých. I když… Může být vůbec zázrak maličký?

Představte si, že jste dítě. (No tak, zkuste to, tak dávno to zase není, nevymlouvejte se.) Máte? Fajn. Teď něco těžšího. Představte si, že jste nemocné dítě. Rodiče s malými prcky jsou ve výhodě, ostatní se posnaží. Tak. Jaké to je? Jste malí, v nemocnici, něco vás bolí nebo vám nefunguje, máma s tátou daleko, kolem divné přístroje a ještě divnější vyšetření. Protivná vyšetření. A obličeje, které máte rádi, se chtějí tvářit vesele, ale nejde jim to. To se pozná. Máte? Chce se vám smát? Mě tedy moc ne.

Tahle hra má ještě vyšší levely, třeba dlouhodobě nemocné dítě. Nebo jeden ještě vyšší – myslím, že víte, který to je. Ale ty už radši nezkoušejte, článek vznikl kvůli smíchu, ne depresi. Myslím, že se všichni shodneme na zkušenosti, že nejvíc rozesmát potřebujeme právě v době, kdy nám ale ani trochu do smíchu není. A právě proto, že sami smích nemáme, potřebujeme někoho, kdo nám ho přinese. Akutně.

Zdravotní klauni u nás působí díky hlavnímu šašírovi jménem Gary Edwards. Tenhle Američan v roce 1998 zaznamenal absenci nemocničních klaunů v České republice a v roce 2001 založil organizaci Zdravotní klaun. První tři roky projekt financoval z vlastních úspor. Jo, z vlastních úspor, čtete správně.

Koukněte se, na rovinu – je mi jasné, že všichni máme svých starostí dost. Dnes obzvlášť. Ale to bohužel neznamená, že děti přestanou stonat. Ani že se nebudou potřebovat zasmát. Možná právě dnes se nám může hodit pocit, že jsme udělali něco prospěšného, něco dobrého právě pro ty nejbezmocnější. Pokud budete chtít jakkoli přispět, obdarujete hlavně několikrát.

Jak? Organizace dostane příspěvek. Jedna. Vy budete mít dobrý pocit. Dvě. Organizace bude fungovat a vy pomůžete rozesmát děti, na které jsme si před chvílí hráli, plus jejich rodiče jako bonus. Nekonečno.

Lepší akci nenajdete v žádném obchodním domě na planetě. Tečka.

http://www.zdravotniklaun.cz

 

Autor: Kateřina Lužná | pondělí 31.8.2015 15:34 | karma článku: 7,11 | přečteno: 212x
  • Další články autora

Kateřina Lužná

Blbých sedum stovek

23.3.2018 v 13:37 | Karma: 31,40

Kateřina Lužná

Jaképak #játaky?

23.12.2017 v 18:08 | Karma: 13,39

Kateřina Lužná

Teoretik rozumu

10.8.2017 v 15:41 | Karma: 8,38

Kateřina Lužná

Shakespeare, kurde

29.7.2016 v 9:18 | Karma: 11,49