Kdo vyhrává a přehrává ve válce o UA?

"Bude bojovat národ proti národu a království proti království a na jednom místě za druhým bude hlad a zemětřesení. To všechno bude začátek mnoha utrpení." - Matouš 24:7, 8.

Jelikož válka na Ukrajině 24. února dosáhla svého roku, Rusové nedosáhli vojenského vítězství, ale ani Západ nedosáhl svých cílů na ekonomické frontě. Když Rusko napadlo Ukrajinu, Spojené státy a jejich evropští spojenci se zavázali uvalit ochromující sankce, které by srazily Rusko na kolena a přiměly jej stáhnout se. Západní sankce by vztyčily novou železnou oponu, stovky kilometrů na východ od té staré, oddělující izolované, poražené, zkrachovalé Rusko od znovu sjednoceného, vítězného a prosperujícího Západu.

Rusko nejenže odolalo ekonomickým útokům, ale i sankce zaznamenaly boom a zasáhly právě ty země, které je uvalily. Západní sankce vůči Rusku snížily globální nabídku ropy a zemního plynu, ale zároveň zvýšily ceny. Rusko tedy profitovalo z vyšších cen, i když objem jeho vývozu klesl. Mezinárodní měnový fond (MMF) uvádí, že ruská ekonomika se v roce 2022 snížila jen o 2,2 % ve srovnání s 8,5procentním poklesem, který předpověděl, a předpovídá, že ruská ekonomika v roce 2023 skutečně poroste o 0,3 %. %.

Na druhé straně, ukrajinská ekonomika se zmenšila o 35% nebo více, navzdory 46 miliardám dolarů v ekonomické pomoci od štědrých amerických daňových poplatníků, k 67 miliardám dolarů ve vojenské pomoci. Zasaženy jsou i evropské ekonomiky. Po růstu o 3,5 % v roce 2022 se očekává, že hospodářství eurozóny budou stagnovat a v roce 2023 poroste jen o 0,7 %, zatímco britská ekonomika by měla ve skutečnosti poklesnout o 0,6 %. Německo bylo závislejší na importované ruské energii více než jiné velké evropské země!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jozef Luzinsky | čtvrtek 2.3.2023 12:08 | karma článku: 21,07 | přečteno: 540x