Vánoce? Ale kdeže - jde o komerci!

"Vánoce jsou tady," zní okolím. Máme se radovat či naopak smutnit? Záleží na povaze každého jednotlivce, někdo se na Vánoce těší a jiný naopak dnešní podobu vánočních svátků, během kterých převládá komerce, moc nemusí.

Ozdobený stromek patří k symbolům Vánocbloguje.cz Já patřím mezi třetí typ lidí. Mezi lidi, které Vánoce vůbec nevzrušují. Proč by také měly? Pokud chci někoho obdarovat dárkem, mohu to udělat po celý rok, nejen během jednoho dne v roce. Dárky se mají dávat kvůli tomu že chci, ne kvůli tomu že musím protože jsou Vánoce.

Vánoce by měly být svátky míru, oslavou narození Ježíše Krista - ovšem proč mají jeho narození slavit i nevěřící? Je to trochu paradox, pokud právě někdo kdo nevěří v Hospodina čili v Boha, popírá svým životním postojem i boží poslání Ježíše a přitom slaví jeho narozeniny. A co je nejhorší, rok od roku utratí Češi za dárky pod stromeček stále více a více peněz.

To je právě ona komerce, kdy se na nás již od října a někdy dokonce i září valí nejrůznější reklamy na ten či onen výrobek, kterým můžeme obdarovat bližného svého pod stromečkem. Ovšem proč? Aby si namazali obchodníci kapsy?

Právě komerce způsobila, že Vánoce mě už příliš nevzrušují. Jsou pro mě možná důležitější data, která stojí za to oslavit - a která zatím naštěstí nejsou komercí zneužívána. Zdůrazňuji zatím. Mezi taková významná data řadím z pohledu Česka rozhodně 8.květen, 5. a 6. červenec a osmadvacátého září a také října, stejně jako sedmnáctý listopad...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Luke Vojtěch | neděle 23.12.2007 21:10 | karma článku: 10,04 | přečteno: 929x