Slavia je po podzimu první. A musí za to děkovat Štěstěně!

Kdo to před sezonou očekával, že bude Slavia po podzimní části první a bude mít vytvořený náskok pět bodů na druhou Spartu? Pravděpodobně to neočekávali ani lidé ve vedení klubu. Přes léto udělali maximum a jak se říká, za málo peněz pořídili hodně muziky.

Přišli zkušení hráči jako brankář Martin Vaniak, stoper Erich Brabec, záložník Vladimír Šmicer a útočník Zdeněk Šenkeřík doplnění mladšími plejery Ondřejem Šourkem, Ladislavem Volešákem, Milanem Ivanou, Mickaelem Tavaresem a Tijany Belaidem, po startu ligy přišli i Daniel Pudil a Theo Gebre Selassie.

Jenže stalo se něco neuvěřitelného! Slavia nejprve s notnou dávkou štěstí přešla Žilinu ve dvojzápase druhého předkola Ligy mistrů, ovšem poté si poradila celkem jednoznačně s Ajaxem Amsterodam a poprvé v historii postoupila do hlavní fáze Champions League! Jistě, i zde měla velké štěstí, kdo ví jak by to vypadalo kdyby v Amsterodamu Huntelaar proměnil nařízený pokutový kop a o pár minut později by David Kalivoda při střelbě z desítky podklouzl, tedy přesně naopak než se ve skutečnosti stalo.

Při Slavii stáli ale všichni svatí a také kvalitní výkony brankáře Vaniaka. Ten čaroval i v domácí lize, kde dlouho držel slávistický prapor pyšně zvedlý vysoko nad bitevní vřavou. Až do zápasu Ligy mistrů v Seville, ve kterém inkasoval čtyři branky a co je horší, nebylo to nejvíc neboť o dva týdny později jej Kanonýři prostřelili hned sedmkrát. Sedm kulí jako v Sarajevu rozhodlo o tom, že se Vaniak pro následující ligový zápas v Liberci posadil pouze na lavičku mezi náhradníky a na hřiště vyběhl poprvé v ligové sezoně Michal Vorel.

Jenže právě v Liberci se začal náskok Slavie před ostatnímy týmy zmenšovat, k čemuž dopomohly remízové zápasy se Slovanem, na Žižkově, s Olomoucí a s Mladou Boleslaví. Do duelu na severu Čech přitom slávisté v deseti utkáních ztratili pouhé čtyři body, trochu paradoxně přitom z Letné přivezly za vítězství 2:0, ovšem stejným poměrem prohráli o jedno venkovní utkání dříve v Ďolíčku s Bohemians 1905.

Na rozdíl od uplynulých sezon slávisté dokázali zvítězit i v zápasech, ve kterých nebyli lepší než soupeř, například i v již zmiňovaném derby s odvěkým letenským rivalem. Právě díky tomu a také díky tomu, že má Slavia po letech kvalitní širokou lavičku náhradníků, bez které by se v letošní extrémně těžké sezoně když například Marek Suchý odehrál během podzimu téměř třicet zápasů, a když stabilně čtyři až šest hráčů je na soupisce marodů, neuspěla.

Jenže není všechno zlato co se třpytí a je nutno přiznat, že Slavia je v lize jednooký mezi slepými králem. Kde je ta suverenní Sparta z nedávna, kde jsou loňské a předloňské štiky ligy z Liberce a Mladé Boleslavi?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Luke Vojtěch | středa 12.12.2007 18:52 | karma článku: 7,77 | přečteno: 786x