Rada si potlesk nezaslouží

Dnes byla zveřejněna nominace na San Marino. Zaslouží si trenér Rada potlesk nebo aspoň palec nahoru? Myslím si, že ne.

Sice konečně našel odvahu a povolal nejlepšího ligového střelce Tomáše Necida na úkor trápoucího se Miroslava Slepičky, jenže tím veškerá jeho odvaha končí. Byť mnozí (mimo jiné i trenér Arsenalu Arsen Wenger) kritizují zápasy se San Marinem a podobnými trpalísky, myslím si, že své opodstatnění mají právě i tyto duely. Fotbalisté z těchto "malých" reprezentací stojících na periferii mají možnost alespoň párkrát v životě porovnat své síly s daleko lepšími hráči, mnohdy patřícími do absolutní světové špičky. A naopak týmy jako je ten český mají možnost vyzkoušet na mezinárodní úrovni nové hráče.

Myslím si proto, že v současné situaci, kdy není jasno kdy a zda vůbec se vrátí do velkého fotbalu Tomáš Rosický, by stálo přinejmenším za zkoušku do národního týmu povolat Rudolfa Otepku, hrajícího poslední měsíce v obrovské pohodě. Ano, je mu sice 34 let, ale na to bych se nekoukal. Tým potřebuje špílmachra a navíc ve fotbale by se nemělo koukat na to, zda je hráči 17 nebo 34 a ani na to, zda se jmenuje Rosický, Otepka či Novák, ale na to, v jaké formě hraje. A zda vůbec hraje.

Přijde mi tak trochu proti srsti že jsou mnohdy do reprezentace povoláváni hráči, kteří ve svých klubech ani nehrají v základu. Takovým příkladem byl dlouhou dobu Milan Baroš, který však v létě změnil klubový dres a nyní se veze na nové vlně. Na vlně pohody. A začal střílet i góly.

Doufám, že alespoň se v San Marinu tedy Tomáš Necid dostane na hřiště. A ne na posledních pár minut na pozici pravého záložníka, ale minimálně na poločas a na hrot útoku. Ať ukáže, jak je nezkušený! Ať ukáže, co umí a co ne. Doufejme, že minimálně na jaře v přípravných zápasech dostane šanci i Fillo, Suchý či další mladíci, kteří trpělivě na svoji šanci stále čekají. A nebo klidně i ten Otepka, pokud mu jeho forma vydrží...

Autor: Luke Vojtěch | středa 12.11.2008 21:29 | karma článku: 30,60 | přečteno: 5512x