ZÁVRATĚ - proč se motám a co s tím?!?

Hodně dotazů se týká jedné nepříjemnosti, která je značně otravná. Je častou stížností v ordinacích lékařů. Příčin, proč k závratím dochází, je mnoho a proto ani neexistuje jednoduchá odpověď. Přestože se na mne obracejí lidé po cévních mozkových příhodách, zkusím můj článek, věnovaný tomuto hůře vyšetřitelnému problému rozšířit i na jiné nemoci. Jednoduše a snad srozumitelně. Nemíním z vás udělat lékaře. Po své CMP s tím mám také problémy, takže si dovedu představit, jaké to asi je.

Rozhodně to není normální

Je to nepříjemné. U mne je to v souvislosti i se špatnou koordinací pohybu očí (pozn.- jako 'sbíhavost' předních kol u auta). Je-li vše správně, tak se obě oči dívají do jednoho místa. Moje se ve všech pohledech nedohodnou, a proto vidím v některých směrech dvojitě. Mozek pak špatně vyhodnotí okolní obraz a to ztěžuje orientaci v prostoru. Vypadám, jako opilý. V dopoledních hodinách (vlastně kdykoliv :-) ) působím nepatřičně. Připočtu-li ještě poruchy hybnosti, jsem asi přesvědčivý. Že jsem požil.

Příčiny obecně

Na pocitu závratí se ale může podílet více složek. Celý systém (i tento) je nesmírně složitý a jednotlivá centra jsou na sobě velmi závislá. Teprve jejich bezchybné fungování a spolupráce zajistí pocit pohody. Při mozkové příhodě, nebo při nějaké chorobě dojde k poškození jedné z těchto součástí. Někdy bohužel trvale. Kdo je ale takový vševěd, že může stoprocentně tvrdit, že se to už nezlepší. Má největší mrtvice proběhla už v lednu 2009, a přesto se ledacos zlepšuje. Něco víc, něco nepatrně. Ale zlepšuje. Příčina může být stejně rozmanitá. Podobně, jako jsem to popsal u CMP (http://lukasvaclav.blog.idnes.cz/c/312428/Mrtvice.html). Můj, doufám, že pochopitelný příklad, vychází ze 'zásobárny energie', 'řídící jednotky', 'výkonné jednotky', 'regulačních podjednotek' a komunikace mezi nimi. Vše to se může pokazit.

Příčiny konkrétněji

To znamená, že závada může být v mozku, regulaci, komunikaci, energetickém zásobení, výkonném orgánu, ale i ve špatné zpětné vazbě. (pozn.- taky vám to připomíná leckteré jiné děje a situace a to, že jsou to obecné principy).

Diagnostika a oprava

Pokud se 'motavý člověk' dostaví k lékaři, ten jej vyslechne (mluvím o ideálním stavu), zamyslí se, zajistí, či provede sám řádná vyšetření (diagnostické úkony) a pokud najde problém, začne jej řešit (jde-li to), nebo jej alespoň zmírní. Vždy mi to trochu vedlo k analogii s opravářem. Ano, je tady mnoho odlišností. Především - člověk není neživý přístroj. Další podstatný rozdíl spočívá v tom, že 'vadnou součástku' často tak snadno opravit nejde, natož ji vyměnit. A nefunkční auto zase nelze opravit tím, že bych na něj byl hodnější a hladil ho.

Konkrétnější tady nebudu

Zde rozhodně není prostor na rozebírání jednotlivých případů. Kontakty na mne máte, napište, nebo zajděte ke svému lékaři.

luk

Autor: Václav Lukáš | pondělí 21.1.2013 9:08 | karma článku: 19,88 | přečteno: 3956x
  • Další články autora

Václav Lukáš

Maminka

11.5.2014 v 19:18 | Karma: 9,12

Václav Lukáš

Věda pokulhává

13.4.2014 v 9:08 | Karma: 11,09

Václav Lukáš

Mezinárodní den žen

8.3.2014 v 17:05 | Karma: 13,26

Václav Lukáš

Porazila zubatou

6.2.2014 v 10:09 | Karma: 10,55