Tajemný mozek

Často se setkávám buď s přímou otázkou, či s rozpaky nad rozdílným stavem nemocných. Pacientů se zdánlivě stejným postižením. Právě u mrtvice to bývá patrnější. "Proč je náš táta stále ochrnutý na polovinu těla a nemluví, když 'tamten pán' měl tu samou mrtvici a přitom už běhá a mluví". Proč to tak je?

Mozek je nesmírně složitý

Mnoho lidí ví a další tuší, že je to nejen anatomicky ale i funkčně dosud neprobádaná, neznámá struktura. Na internetu existuje obrovské množství článků o mozku, jeho funkci, úloze, ale i schopnostech uzdravit se. I úroveň srozumitelnosti je značně rozdílná. Proto se vám pokusím tento problém přiblížit "česky", ne "doktorsky". Je to mé vysvětlení.

Řídící centrum mozek - centrální nervový systém (CNS)

Snesitelné přirovnání je také třeba elektrárna. Lepší by možná bylo spojit obojí dohromady.  V mozku rovněž vznikají výboje, které jsou velmi složitými mechanizmy posílány k cílovým zařízením. Často komplikované přepojování je zároveň i upravováno. Poté je signál předáván obrovskou rychlostí k dalším mezistupňům, nebo je již definitivně odeslán. To vše se děje také na základě posbíraných dat (ze smyslových orgánů), která je nutné ihned zpracovávat a vydávat nové pokyny.

Neporušená komunikace

Jednotlivá řídící i zpracovatelská centra, spojení mezi nimi, "dráty" k cílovým zařízením i výkonné orgány musí být bez závady. Jakákoliv porucha se projeví poškozenou funkcí.

Složitost a pestrost nemoci

Díky tomuto nesmírně komplikovanému systému naše lidské bytosti fungují lehce a u žen i s grácií (někdy radost pohledět). Jestliže se však cokoliv v tom systému pokazí, nastanou obtíže. A protože je řízení lidského těla závislé na těchto mnoha oddílech, je i projev jednotlivých poškození tak odlišný. Na řízení a kontrole jednotlivých funkcí se podílí i několik nadřazených i podřazených center.

Co tedy ovlivňuje úroveň poškození a následků?

Umístění poškození, jeho rozsah, trvání, ale i úroveň léčby, včetně rehabilitace, která je mozaikou práce mnoha odborníků. A hodně toho záleží i na samotném pacientovi, jak se s celou situací má vůli vypořádat. Značný vliv má také tzv. bazální stimulace. Její významnou součástí je vliv rodiny, resp. blízkých. Může se tedy stát, že dva podobní pacienti budou mít zcela jiný průběh. Vše je výrazně individuální.

 

luk

Autor: Václav Lukáš | pondělí 7.1.2013 9:08 | karma článku: 10,15 | přečteno: 607x
  • Další články autora

Václav Lukáš

Maminka

11.5.2014 v 19:18 | Karma: 9,12

Václav Lukáš

Věda pokulhává

13.4.2014 v 9:08 | Karma: 11,09

Václav Lukáš

Mezinárodní den žen

8.3.2014 v 17:05 | Karma: 13,26

Václav Lukáš

Porazila zubatou

6.2.2014 v 10:09 | Karma: 10,55