Moje volba a málo známé informace

Velká část národa teď volí prezidenta. Činí tak s nadějí, že příznivě ovlivní podmínky žití. Svému životu se však příliš nevěnují. Ten je, podle mého, důležitější. Nesnaží se ovlivnit, to, co mohou. Prokazetelně. Na svých stránkách, věnovaných mrtvici, mám také část s opakovanými dotazy. Protože chci, aby co nejvíce lidí vědělo, co a jak, tak některé uvedu i v tomto blogu. Krátce, snad výstižně a především "česky". Ne tedy tím hůře srozumitelným doktorským jazykem. Jednoduše. Začnu pochopitelně dotazy přímo se týkající mrtvice. Co to je? Jak ji poznám? Hrozí mi?

Nejčastější dotazy 1- o mrtvici

Mrtvice - jak poznám, že mi hrozí?!?

Jakákoliv odchylka od normálu by neměla zůstat naším tajemstvím. Je to závažná informace, proto se rozepíšu víc. Organizmus neumí mluvit, a proto s námi komunikuje, jak umí. Různá „brnění, mravenčení“, většinou krajních částí těla (prsty, rty, uši, …), poruchy funkce, jako je vypadávání předmětů z rukou, slabost končetin, zmatenost, desorientace časem nebo místem, nepoznávání lidí, předmětů, poruchy psaní, čtení, mluvení.  To všechno mohou být velmi závažné, alarmující projevy blížícího se průšvihu. Mohou to být ale i v dobrém případě třeba jen "prkotiny". O tom by měl ale rozhodnout odborník. Rozhodně je třeba nic podobného nepodcenit (!!!) a VČAS JÍT K LÉKAŘI. Vše, co není obvyklé, by měl vědět lékař. Ten by měl posoudit, zda je to "prkotina". Nebo je-li to nějaký z varovných příznaků. Pokud je pak lékař třeba i "nepřiměřeně nekompromisní" v opatřeních, je NUTNÉ ho poslechnout. Já jsem sám sebe - neurologa - neposlechl a . . . . . teď provozuji tento web :-((( (sportoval jsem , na kytaru jsem hrál, domníval jsem se, že "vše zvládnu", ALE pak to udeřilo  . Teď dělám, co můžu.

 Co se stane při mrtvici?

Mozek, mozková tkáň, nedostane správné množství živin, především kyslíku. (jako výpadek el. proudu, resp. jakékoliv energie).

Protože funguje jako řídící centrum, každá závada se projeví nějakou poruchou funkce. Snížením, ale i zvýšením. Přehlížení varovných příznaků je časté. Známější jsou ty zánikové. Obrny, porucha řeči a další. (mrtvice). Člověk se nám může zdát pouze “divný“, lehce zmatený, desorientovaný, agresivní (stačí pár jednoduchých otázek, nebo prosba o vykonání jednoduchého pohybu, grimasy a sledovat  správnost  jejich vykonání a pozorovat, jak se to povede). Může budit dojem opilého. Je prostě jiný, než ostatní. V horším případě se objevuje viditelnější příznak – špatně se obléká, padají mu předměty z ruky, produkuje nesmyslnou řeč, nebo jen nemůže najít správné výrazy.  Ještě závažnější je porucha  vědomí , pád na zem, ochrnutí rukou, či nohou, pomočení se, pokálení se. V KAŽDĚM případě je NUTNÉ OKAMŽITĚ volat záchranku ( i kdyby se nakonec ukázalo, že jde opravdu o opilce, za těmito stavy se mohou skrývat i další závažné choroby).

Rizikové faktory - co to je?

Kouření tabákových výrobků, požívání nevhodných potravin a málo přirozeného pohybu. Jejich vzájemnou kombinací mohou vzniknout další. Například přejídání a nedostatek pohybu způsobuje obezitu a ta pak sérii navazujících nepříjemných zdravotních obtíží. A nekonečně dál. Jako domino. Je třeba bránit se včas!!!

Informace by měla proniknout

Za informaci považuji to, co člověk přečte, či vyslechne, vstřebá, popřemýšlí a zaujme nějaký svůj názor. Je to však jen jeho volba, jak se bude starat o své zdraví. Určitě Vás budu dále zásobovat fakty.

luk

 

Autor: Václav Lukáš | středa 16.1.2013 10:09 | karma článku: 11,41 | přečteno: 999x
  • Další články autora

Václav Lukáš

Maminka

11.5.2014 v 19:18 | Karma: 9,12

Václav Lukáš

Věda pokulhává

13.4.2014 v 9:08 | Karma: 11,09

Václav Lukáš

Mezinárodní den žen

8.3.2014 v 17:05 | Karma: 13,26

Václav Lukáš

Porazila zubatou

6.2.2014 v 10:09 | Karma: 10,55