Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Godfrey

30. 7. 2009 2:27
Masivně?

Většinu Vašich "argumentů" tu již rozmetal můj předřečník bosstanaka. Mě osobně zaujalo, že prý Češi masivně hlasovali pro vstup do EU. Pro vstup hlasovalo asi 42 % oprávněných voličů, to Vám přijde skutečně masivní? Nehledě na to, že před referendem neprobíhala žádná skutečná debata o tom, co nám členství skutečně přinese. Voliči byli pouze neustále masírováni propagandou stylu "Ano EU".

0 0
možnosti
B

bosstanaka

28. 7. 2009 22:27
Já sem zabloudil jen náhodou...tak:

5)„Na evropské scéně je to podobné: pestrá paleta politiků, kteří jsou schopni se dohodnout na kompromisu, a v „protirežimní“ roli Václav Klaus, Declan Ganley či bratři Kaczyńští. Upřímně řečeno, nechápu, o co těmto lidem opravdu jde.“

Nějak zapomínáte třeba na britské konzervativce – vítěze eurovoleb v UK a pravděpodobné vítěze všeobecných voleb příští rok, kteří rozhodně nesdílí vaše nadšení na vybudování silné (a takřka z definice socialistické) EU. První dvě strany v posledních volbách v UK jsou euroskeptické – toho jste si musel všimnout, už jen kvůli hysterii lidovců po odchodu konzervativců z jejich federativní frakce v EP. A závěrečná poznámka: o „pravicovosti“ lidovců (ke kterým se vaše strana hlásí) moc hezky svědčí to, že jsou a budou schopni se mnohem snáze domluvit se socialisty, než s nově vzniklou, euroskeptickou a skutečně pravicovou, frakcí.

0 0
možnosti
B

bosstanaka

28. 7. 2009 22:26
Já sem zabloudil jen náhodou...tak:

...

Smyslem a skutečnou výhodou integrace pro občany EU měla být větší svoboda – zrušení cel, kvót, pracovních povolení – tj. rušení regulací a omezení – zkrátka ekonomická integrace. Z toho občané skutečně mohli těžit. Dnešní podoba politické integrace už ale není o rozšiřování svobody, ale naopak o jejím omezování - třeba tím, že se rozhodování vzdaluje občanům. Radost z toho mohou mít jen noví Mocní, ti, kteří na ně mají vliv a pak třeba také Vy, který máte radost, že s těmi Mocnými můžete sedět u společného stolu.

0 0
možnosti
B

bosstanaka

28. 7. 2009 22:25
Já sem zabloudil jen náhodou...tak:

4) „Jako jednotlivec moci svobodně realizovat své ambice – cestovat, studovat, pracovat, podnikat – napříč Evropou, aniž by nás státní byrokracie mohly diskriminovat s tím, že jsme „cizinci“. Profitovat jako spotřebitel či podnikatel z jednotného půlmiliardového trhu.“

Přesně tyto argumenty – svobodný pohyb práce a kapitálu a přístup na společný evropský trh se používaly před 5 lety při vstupu ČR do EU a byly to i důvody, proč jsem osobně hlasoval PRO vstup (a vidím, že dobře slouží i dnes). Po 5 letech k realizaci těchto výhod stále nedošlo (například díky silně prointegračnímu Německu, které nám zakazuje svobodný přístup na pracovní trh), ale integrace už cválá dál. Tentokrát nám už ale nepřinese nic z toho, co zmiňujete jako výhody. Ekonomické integrace lze dosáhnou i bez LS. Politické integrace už nikoliv.

0 0
možnosti
B

bosstanaka

28. 7. 2009 22:21
Já sem zabloudil jen náhodou...tak:

3) „Drtivá většina Evropanů, včetně Čechů, totiž ví, že evrospká integrace je přesným opakem toho, co o ní tvrdí Václav Klaus: zásadním rozšířením svobody a příležitostí pro každého z nás i náš národ jako celek.“

V čem přesně nám občanům ČR pokračující evropská integrace (v podobě LS) rozšíří svobodu a příležitosti? V tom, že o problémech, o kterých jsme si dosud rozhodovali zde, se bude rozhodovat v Bruselu? V tom, že dochází k centralizaci moci, místo její decentralizaci blíže k občanům? V tom, že EU bude pružnější ve vydávání nařízení a směrnic, které rozšíří naši svobodu?

0 0
možnosti
B

bosstanaka

28. 7. 2009 22:16
Já sem zabloudil jen náhodou...tak:

2) „Je třeba připomínat, že integrace je dílem vlád s demokratickým mandátem? Že každá etapa integrace prošla ratifikací v národních parlamentech?“

Je to tak. Ratifikace LS, po krachu referend ve Francii, Nizozemí, už probíhá výhradně za zády občanů v parlamentech. Píšu za zády, protože v drtivé většině zemí nemají voliči defacto na výběr. Všechny hlavní politické strany jsou prointegrační a voliči se, i díky mizivé společenské debatě o integraci, rozhodují především podle jiných témat. Jediný, kdo dostal šanci se k pokračující integraci vyjádřit přímo, byli Irové, a předpokládám, že zase Vám není třeba připomínat, jak dopadlo.

0 0
možnosti
B

bosstanaka

28. 7. 2009 22:15
Já sem zabloudil jen náhodou...tak:

1) „A protože je (Václav Klaus) se svými radikálními názory osamocen, stylizuje se do role utlačovaného disidenta a uchyluje se ke spikleneckým teoriím.“

Věřte, že VK se svými názory opravdu osamocený není. Naopak se svými názory jste osamoceni spíš Vy, zastánci federální evropy. To je také důvod, proč se ratifikace Lisabonské smlouvy odehrává už jen mezi vámi – v parlamentech a proč jste se po krachu Euroústavy v referendech voličů už radši neptali.

0 0
možnosti
RR

rezjir

7. 7. 2009 3:30
Ale i Klause je zapotřebí

protože nám ukazuje možné náklady evropskkého procesu integrace a ještě jednou nás vede k přemýšlení, zda je vše v pořádku.

0 0
možnosti
OL

kocourek-černý

6. 7. 2009 22:19
doporučení

Já bych doporučil panu Klausovi a všem eurospketikům zajimavý spis z 18 století.  "Idea o všeobecných dějinách v úmyslu celosvětové občanské společnosti"  nevím ovšem jestli jsem to správně přeložil, neboť tento titul neznám v češtině (Idee zu einer allgemeinen Geschichte in weltbürgerlicher Absicht)  Je to v podstatě jenom článek ale strašně aktuální. Samozřejně od toho pána z dnešního Kaliningradu (Königsberg) Má to někdo přístupné v češtině. Za vzkaz bych byl vděčný.  cernykocour@email.cz  

0 0
možnosti
JN

5alfa

6. 7. 2009 22:16
Zachránce a nebo zrádce svého svědomí?

Takže prezident ČR využil "svého práva čekat", jak rozhodne německý ÚS a teď si počká, na rozhodnutí občanů Irska. Pokud bude Ano LS, obrátí se k pšonkům.

Pak už bude na řadě jen Kačinský a nakonec vše bude záviset na Václavovi Klausovi, zda podepíše proti svému vědomí a svědomí a nebo bude formát jako Beneš a řekne, tak takhle tedy Klemente NE, tohle prostě nepodepíšu!

0 0
možnosti
OL

kocourek-černý

6. 7. 2009 22:25
Re: Zachránce a nebo zrádce svého svědomí?

Klaus je eklecista, vybírá si z ekonomických a politických teorií to co se mu hodí, dá tomu vědecký styl a trochu populismu. A má fertig. Prostě dobrá škola prognostického ústavu.

0 0
možnosti