V Brně, Praze a Teplicích žádna mešita není!

Parlamentní Listy přinesly článek o tom, že v Teplících se buduje od roku 2009 Islámské centrum - mešita. Tato skutečnost je mezi muslimy již víc jak dva roky známa. Nejedná se tedy o nic převratného. Co je podle mě smutné, je opětovné pokrytectví některých představitelů podílejících se na tomto projektu Islámského centra.

Úzké vztahy pojí mnohé podnikatele a politiky v Teplicích s arabskými podnikateli a vlivnými lidmi z arabských zemí a to nejen se senátorem a primátorem Kuberou, je smutné, že mnozí tito lidé místo aby se postavili xenofobním předsudkům čelem, zvolí metody pokrytectví a lží. Takovéto chování je neislámské a vede jen k tomu, že posiluje xenofobii a islamofobii. Možná se také bojí, jak by reagovala česká veřejnost, kdyby se dověděla, že v čele některých muslimských organizací a nadací stojí lidé s blízkými vztahy k představitelům kontroverzních palestinských hnutí Fatah, nebo stoupenci hnutí Hamas.

Nechápu, proč musí například Vladimír Sáňka neustále obviňovat na českých a mezinárodních konferencích české úřady, že blokují stavbu mešit v České republice a zároveň v zákulisí muslimům tvrdit, že například budova pro mešitu v Teplících je zakoupena a mešita tam bude.  (Příklad konference Duchovní život ve svobodné společnosti 2010)

A zároveň mají někteří z těchto představitelů dohodnutou zákulisní dohodu s místní samosprávou a úředníky ze státní správy, že nebudou výstavbu mešity blokovat a výměnou za to, představitele investora mešity budou na české veřejnosti hovořit o sídlu obce či Nadace, a jen uvnitř muslimské komunity o mešitě.

Je zde, ale druhý podstatný důvod, proč je nutné říci, že v České republice žádna mešita vůbec právně neexistuje. Podle platných českých zákonu, jsou všechny údajné mešity pouze objekty v majetku nadací, Muslimských obcí,  tj. jejich sídla apod. Pokud by měla být postavena jakákoliv mešita v souladu s Českými zákony žadatelem, by musela být státem registrovaná církev a muselo by se ve schvalovacím řízení uvést, že se jedná o náboženskou stavbu. Takže se sice při stavbě dá hovořit právně a technicky o sídlu nadace, obce, nebo Islámském centru a potom to muslimům, a občas i veřejnosti prezentovat, jako mešitu, ale podle zatím platných českých zákonu to mešity nejsou. Tedy v České republice právně ani žádna mešita zatím neexistuje.

Osobně bych uvítal od českých politiků, včetně senátora a primátora Kubery, více upřímnosti a čestnosti kvůli jejich vztahům z různých menšin a nám muslimům, aby někteří naši představitelé Islámských nadací, Muslimských obcí apod. byli upřímní a čestní. Toto je totiž jediná cesta, jak čelit xenofobii a islamofobii – ne se uzavírat a skrývat a vyvolávat tak pocit nedůvěry a podezření, ale naopak byt otevření a nebránit se přiznat i to, co mohou někteří naši spoluobčané neradi slyšet.

Autor: Lukáš Lhoťan | pátek 7.1.2011 18:41 | karma článku: 9,94 | přečteno: 2072x