Smutné výročí dvacátého sedmého ledna

Dne 27 ledna 1997 si v svobodných a demokratických volbách zvolili občané Čečenské republiky prezidentem Aslan Maschadov. Od chvíle jeho zvolení bylo jasné, že ruský režim se nesmíří s existenci Čečenské republiky, a udělá vše proto, aby ji zničil. V tomto směru nalezli pracovníci FSB, nástupkyně KGB, spojence v islamistech.

Islamisté a FSB pracovali mnoho let na demontáži Čečenské republiky jako nezávislého státu řízeného umrněnými muslimy. A nakonec se jim podařilo zničit Čečenskou republiky a prakticky vymazat nezávislé hnutí umírněných muslimů na Kavkaze. Zabití Aslana Maschadova bylo pouze smutnou tečkou za celou epizodou Aslana Maschadova a jeho stoupenců. Moci se chopili zkorumpovaní místní šéfové mafie a opozici proti nim tvoří již jen radikální islamisté.

Výročí 27 ledna by pro nás mělo byt varováním, že demokracie a svoboda má místo pouze tam, kde je silná ochota občanů bránit její hodnoty a zároveň ostatní lide ve světě nečině nepřihlížejí její demontáží.

Vzpomeňme smutné smrti Aslana Maschadova, který byl nepřítelem jak zkorumpované garnituře v Kremlu, tak i fanatickým islamistům.

O zločinech proruského prezidenta Kadyrova zde.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Lhoťan | čtvrtek 27.1.2011 22:00 | karma článku: 10,45 | přečteno: 1096x