Schwarzenberg: „Islám mi nevadí, mešity nechť si v Česku rostou“

Přední politik strany TOP09 Karel Schwarzenberg řekl, že „vůči islámu nemá žádné výhrady a nevadí mu výstavba mešit v České republice“. Jeho postoj je tedy v příkrém rozporu s oficiálními postoji jiných představitelů TOP09 a je tedy otázkou, kdo z nich má v této problematice v rámci TOP09 navrch.

Informaci o názorech Karla Schwarzenberga zveřejnila česká muslimka Romana Červínková na své zdi sociální sítě Facebook, kde ji před několika měsíci sdílel známý český islamista Jan Hamza Velička jako ukázku pozitivního vztahu k islámu od některých českých politiků. Osobně jsem se snažil posledních 14 dní prostřednictvím Facebooku a mailu kontaktovat Karla Schwarzenberga a žádal ho o jeho komentář k tomuto tvrzení české muslimky o jeho názorech, ale doposud mi neodpověděl.

V souvislosti s posledním skandálem z pražské mešity, v níž její duchovní, a také místopředseda Muslimské obce Samer Shehadeha kázal, že čeští muslimové neuznávají české zákony apod. (podrobnosti zde a více o kontroverzích názorech českých muslimů píši v knize Islám a islamismus v České republice) je postoj Karla Schwarzenberga více než varováním před nezodpovědností českých politiků a jejich nezájmem o budoucnost naší společnosti. Ono vlastně knížatům je jedno, komu vládnou, hlavně když vládnou, že?

Přepis celého příspěvku od Romany Červínkové, zveřejněného Janem Hamzou Veličkou zde:
„Tak jsem se dneska rozhodla, čistě náhodou, zajít na happening Fóra Karla Schwarzenberga. Prvně jsem se ho nechtěla na nic ptát, ale nakonec mi to nedalo a řekla jsem si, že se ho zeptám na pár věcí o islámu... Ptala jsem se ho, jaký je jeho názor na muslimy. Jeho odpověď byla asi takováto: "Islám je jedno z největších světových náboženství a já, i když silně věřící katolík, nemám proti tomuto náboženství žádné výhrady. Mám několik muslimských přátel v zahraničí, několikrát jsem byl v Saúdské Arábii, Jemenu aj. zemích a jsou to výborní lidé. To, co se v ČR děje teď, jsou akorát reakce nevzdělaných lidí a této hysterii napohámá i pan prezident Zeman, využívá ji a islám nazývá jako problém číslo 1."

„Pak jsem se ho ptala, jak by se vyjádřil, kdyby muslimové chtěli postavit další mešitu v ČR. Odpověď: "Pokud bude muslimů tolik, aby taková mešita mohla vzniknout, nemám s tím vůbec žádný problém. Větší strach než z Česka plného mešit mám spíš strach z prázdných kostelů."

Řekla jsem mu, že jsem ráda, že zrovna on je ministrem zahraničí a může případně žehlit Zemanovy výroky ohledně islámu. No a on na to? "Tak velkou žehličku bohužel nemám "

Ptala jsem se i na věci ohledně Sýrie a Palestiny, ale to bych se tu rozepisovala už moc. Nakonec se se mnou i vyfotil (fotku na mailu ještě nemám), popřál muslimům mnoho dobrého a rozloučil se se mnou slovy "Salam aleykum".

Opravdu je mi líto, že takový formát volby na prezidenta nevyhrál a je mi stydno za ty, kdo volili Zemana. Ten by mě při vstupu do místnosti tak akorát nechal odvést ochrankou a ani by se se mnou nebavil.

Byť muslimská komunita čítá v České republice zatím pouze několik desítek tisíc osob, tak jak narůstá, stáva se faktorem ve volbách. Její snahu ovlivňovat českou politiku dokresluje i to, že Hamza Jan Velička propagoval mezi muslimy volbu Karla Schwarzenberga za prezidenta České republiky. Vtipné je, že jak informuje iDnes.cz, právě skupina kolem Veličky organizuje nábor bojovníku džihádu do Sýrie z řad českých muslimů (více zde). A přitom právě tito lidé podporují tvář TOP09 jako pro islám nejpřijatelnější možnost. 

Sdíleno z profilu Romany Červínkové na veřejné zdi na webu Facebook.com : https://www.facebook.com/Hamza.Said?fref=ts

Autor: Lukáš Lhoťan | pondělí 21.10.2013 10:16 | karma článku: 34,84 | přečteno: 7934x