O důvodech proč islám nemůže mít symbiózu s křesťanstvím

O důvodech křesťanské víry, aneb proč křesťanský teolog ze středověku dokáže, tak dobře popsat nepochopení křesťanství ze strany muslimů platné i pro dnešní dobu. Asi tak bych charakterizoval malý, ale informativně velmi užitečný spisek Tomáše Akvinského „O důvodech víry“.

Spisek vyšel v nakladatelství Krystal OP a je součástí snahy dominikánského řádu o šíření vzdělání v otázkách křesťanské víry v českém prostředí. Akvinského k sepsáni spisu vedla potřeba vyzbrojit křesťany informacemi o pravdách křesťanské katolické víry pro diskuze s muslimy, ale okrajově i pravoslavnými a Armény.

Srovnám-li logiku Akvinského spisu s dnešní protikřesťanskou polemikou z literatury českých muslimů, mohu říci, že ta Akvinského je mnohem výše a je vědecká na rozdíl od té muslimské, která spíše připomíná charakteristiku vytrhávaní z kontextu a překrucování již obhájci islámu rádi označuji islamofoby. Poukazoval jsem na lži českých muslimů o křesťanství například zde.

Akvinský totiž neargumentuje proti islámu a na obranu křesťanství citacemi z koránu a ne že by nemohl neboť v té době již překlad koránu do latiny byl k dispozici, ale důrazem na logiku a lidský rozum. „a Pán, Kristus, budiž svatý‘ ve vašich srdcích. Buďte vždy připraveni dát odpověď každému, kdo by vás vyslýchal o naději, kterou máte,“ cituje Akvinský apoštola Petra v úvodu svého spisu.

Zároveň, ale důraz, že křesťan by neměl víru dokazovat, ale bránit, neboť apoštol Petr neříká dokazujte víru, ale říká: „Buďte vždy připraveni dát odpověď.“ Akvinský správně popisuje nepochopení křesťanských mystérií zakladatelem islámu Mohamedem a to ať již v otázce trojiční nauky, důvodu spasitelovy smrti na kříži nebo otázky osudu. Popisuje to jak si muslimové z koránu myslí, že křesťané věří v tři Bohy, jak se vysmívají víře v božího syna apod.

Akvinský postupně boří všechny tyto muslimské předsudky a dokazuje smysluplnost Ježíšova života, smrti, konání i to proč si to bůh takto naplánoval. V konečném důsledku ukazuje na to, že Ježíš je ideálem pro všechny lidi, kteří chtějí dosáhnout splynutí s bohem.

Spisek je sice poplatný své době a vnímání světa té doby, ale zároveň je to ukázka filozofického přístupu k problémům, kdy se Akvinský nebojí popsat z čeho obviňují muslimové křesťany a poté to logicky a filozoficky vysvětlit.

Tuto knihu tedy doporučuji nejen křesťanům, muslimům, atheistům apod. Ale i těm kdož usilují o pochopení rozdílu mezi křesťanskou vírou a islámskou vírou. Neboť velmi výstižně vysvětluje proč nelze hovořit o symbióze islámu s křesťanstvím, ale spíše o zápasu dvou zásadně odlišných pojetí člověka a Boha. O některých projevech islámské nenávisti k židům a křesťanům mezi českými muslimy se zmiňuji i ve své knize Islám a islamismus v České republice (podrobnosti zde).
O důvodech víry
Tomáš Akvinský
Nakladatel: Krystal OP
ISBN: 978-80-87183-38-0, EAN: 9788087183380
Popis: 1× kniha, brožovaná, 93 stran, 13 × 20,5 cm, česky
Rozměry: 13 × 20,5 cm
Rok vydání: 2012 (1. vydání)

Online zde.

Autor: Lukáš Lhoťan | neděle 21.4.2013 12:30 | karma článku: 19,29 | přečteno: 1536x