Náboženský vůdce muslimů vyhlásil džihád Rusku

Ideový vůdce sunnitských muslimů Jusuf al-Qaradawi vyzval muslimy k ozbrojenému boji proti Ruské federaci. Qaradawi svou výzvu ohlásil poté co se odmítlo Rusko přidat na stranu sunnitských muslimů proti šítským muslimům v syrské občanské válce.

„Bratři, v těchto dnech se Moskva stala nepřítelem Islámu a muslimů. Stala se nepřítelem číslo jedna,” řekl Jusuf Qaradawi. Nelíbí se mu totiž fakt, že zatímco USA a Evropa pomáhají muslimům svrhávat sekulárni režimy Rusko se rozhodlo nepodpořit nástup islámsky orientovaných stran k moci na blízkém východě. Ruský ministr zahraničí dokonce nepřímo řekl, že uchopení moci islámskými režimy by vedlo ke konci práv náboženských menšin.

Jak upozorňuje Hlas Ruska nejde v případě Qaradawiho volání po džihádu muslimů proti Rusku o bezvýznamné řeči. Qaradawi je vlivným ideologem islámských hnutí toužících po uchopení moci nejen v arabském světě, ale i mezi muslimskými komunitami v Evropě. V češtině například jeho víze propaguje Islámská nadace v Praze, která vydala jeho knihu o islámských zákonech Povolené a zakázané v islámu. Qaradawi se těší také oblibě u českého orientalisty Luboše Kropáčka.

Bezpečnostní expert Amit Asa varoval v ruských médiích, že Qaradawiho prohlášení je jasnou výzvou k násilí na ruských občanech všude ve světě a Rusové by tedy měli být opatrní a počítat s útoky muslimů kdekoliv a kdykoliv. Nepotřebuje říkat „zabijte Rusy“. Oni mají svoje zašifrovaná poselství. A prohlášení „nepřítel číslo jedna“ je právě jedním z takových poslání a výzva k aktivní činnosti“, dodal v rozhovoru pro Hlas Ruska Asa.

Podle Hlasu Ruska nevystupoval Qaradawi přímo proti Rusku a to dokud se nepřesvědčil, že podpora vlády USA a Evropských zemí islámským hnutím nastolujicí nové režimy na blízkém východě je skutečná. Teď když si je jistý, že Evropané a Američané proti němu a jeho následovníkům nezasáhnou cítí se být tito muslimové dost silní na vyhlášení džihádu Rusku. Otázkou je jestli podobnou toleranci k jeho následovníkum mají i bezpečnostní služby ČR, neboť například na projevy nenávisti vůi židům v brněnské mešitě, které jsou dle Ministerstva vnitra ČR jasným trestným činem a projevem náboženské nenávisti, české tajné služby neupozornily a tolerovaly je dokud nebyly některé z nich zveřejněny na veřejnosti.

Autor: Lukáš Lhoťan | středa 24.10.2012 10:34 | karma článku: 28,14 | přečteno: 2123x