Ministerstvo vnitra ČR: "Kritika islámu je projevem extremismu"

Pozorně sleduji veřejné výstupy Ministerstva vnitra ČR na téma extremismu a upřímně jsem znepokojen tím, že Odbor bezpečnostní politiky se dopouští ve svých výstupech lží, polopravd a neobjektivního přístupu. Konkrétně v otázce islámského extremismu, kdy lidé zpracovávající zprávy o projevech extremismu ignorují projevy islámského extremismu.

Podrobně jsem tyto projevy rozpracovával i s důkazy v knize "Islám a islamismus v České republice", jako příklad stačí projevy antisemitismu a náboženské nenávisti na demonstrací Muslimské obce v Praze před izraelskou ambasádou v roce 2009 o kterých pracovníci ministerstva vnitra a Policie ČR vůbec nevěděli!

Přes všechny důkazně zdokumentované projevy náboženské nenávisti a extremismu v české muslimské komunitě, které byly pronášeny s tolerancí ze strany představitelů těchto českých islámských organizací, tak proti nim nijak nezasáhli dokud nebyly tyto případy medializované mojí osobou. "Odborníci" z Odboru bezpečnostní politiky ani jeden z těchto případů nezaevidovali do žádné bezpečnostní studie nebo zprávy o projevech extremismu v uplynulých 10ti letech! Přitom za posledních deset let, bylo více než dost případů jenž byly velmi závažné z pohledu potencionální hrozby radikalizace muslimské komunity.

Ignoruje Odbor bezpečnostní politiky projevy islámského extremismu a jeho šíření v české muslimské komunitě? Protože jsem v těchto komunitách působil více jak deset let a měl tak možnost proniknout k lidem, kteří ji řídí, seznámil jsem se až s nadstandartními vztahy některých pracovníků BIS a Ministerstva vnitra s představiteli muslimské komunity v České republice, které se váží ještě hluboko do dob komunistického režimu, a mnohdy jsou propojené i s podnikatelskou sférou z Arabského a českého prostředí.

Jistý faktor zde může hrát i to, že pracovníci Ministerstva vnitra spolupracují s neziskovými organizacemi, které se jasně prezentují jako pro-islámské a vedou kampaně proti kritikům islámu. Možná toto všechno dohromady ovlivnilo Odbor bezpečnostní politiky, aby pomáhali s pozitivní prezentací islámu, zastíráním projevů radikalismu v muslimské komunitě a lžích o kriticích islámu.

A tím se dostávám k další závažné kauze jenž ukazuje na hlubokou neprofesionalitu v Odboru bezpečnostní politiky. Odbor vypracoval zprávu, která si zaslouží pozornost.

Několik měsíců byl v další již oficiálně vydané a na stránkách MV prezentované kvartální zprávě o extremismu za 4.čtvrtletí 2012, odstavec:

"Domácí pobočka Czech Defence League se ve sledovaném období neprojevila. Členská základna je prostřednictvím svého předsedy, známého odpůrce muslimské komunity, Valentina Kusáka a mluvčího Jaroslava Formánka, propojena s dříve založeným občanským sdružením Antimešita. Zástupci Czech Defence League se hlásí k již existujícím platformám, zejména k původní English Defence League. Ta je známá vigilantistickým chováním a formováním domobran v městských částech s výskytem muslimské komunity."

Tento odstavec (původně na straně 9) najednou zmizel! Zpráva v původním znění, jak ještě nedávno visela na stránkách MV, je dostupná jen přes archiv vyhledávače. Nyní na stránkách MV je nově již upravená verze bez tohoto odstavce.

Výše uvedený vymazaný odstavec obsahoval nepravdivé a lživé údaje a to konkrétně v bodech:

- Valentin Kusák není a nebyl předsedou Czech Defence League o.s. ani jejím členem.
- Czech Defence League o.s. nijak, ani personálně, není a nebyla propojená s Antimešita o.s.. Naopak Antimešita o.s. a Czech Defence League o.s. jsou konkurenční organizace, kdy předseda Antimešity Valentin Kusák vedl s Czech Defence League o.s. několik sporů a bojů o pozici mezi kritiky islámu v ČR.

JE NEUVĚŘITELNÉ, ŽE NĚKDO KLIDNĚ PO NĚKOLIKA MĚSÍCÍCH (TA ZPRÁVA JE Z LEDNA 2013) UPRAVÍ ZPĚTNĚ OBSAH VYDANÉHO OFICIÁLNÍHO DOKUMENTU STÁTNÍHO ÚŘADU DOKONCE MINISTERSTVA! Vydání té zprávy se přeci musí minimálně v rámci ministerstva schvalovat resp. k tomu musí být nějaké usnesení či konečné schválení nadřízenou zodpovědnou osobou či odborem.

Jaké tedy odborníky máme v Odboru bezpečnostní politiky, když jejich informace připomínají spíše agitku Saudské Arábie a českých mešit se základními neznalostmi problematiky?

Nebo byly lži ve zprávě Ministerstva vnitra záměrně objednány lidmi z Insaan: Česko-arabské centrum kulturního dialogu či Českého helsinského výboru, kteří hájí islám a nepřímo i české islámské radikály? Protože tyto dvě organizace se nijak nevymezují vůči islámskému radikalismu mezi českými muslimy mám dojem, že ho schvalují. Bohužel to ovšem škodí Arabům, umírněným muslimům a naší společnosti více než nějaké údajně dehonestujicí obrázky o islámu z dílny Czech Defence League o.s., tedy alespoň podle mě.

Lukáš Lhoťan - spisovatel, bloger
Bývalý muslim a autor knihy Islám a islamismus v České republice (podrobnosti zde), redaktor košer finančního webu Shekel.cz, analytik Da Vinci Prague Institute o.s. Od roku 1998 do roku 2010 spolupracovník předsedy českých muslimů Muneeba Hasana Alrawiho, do roku 2012 člen Muslimské obce v Brně, absolvent vzdělávacích kurzu o islámu saúdskoarabské World Assembly of Muslim Youth, absolvent studijního pobytu v USA The International Visitor Leadership Program (2010).

Czech Defence League o.s. - ukázka jednoho z letáku

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Lhoťan | čtvrtek 23.5.2013 18:24 | karma článku: 33,24 | přečteno: 2213x