Malý, ale silný a úspěšný Izrael by měl být našim vzorem

Dne 7 června 1967 provedly početně slabší jednotky izraelské armády úder proti pozicím jordánských okupačních sil a osvobodily Jerusalém z pod nadvlády Arabů. Izraelské vítzství by mělo být motivaci i pro náš národ.

Po desáté hodině dopoledne obsadili izraelští parašutisté po těžkých bojích Chrámovou horu a nad Jerusalemem převzali plnou kontrolu. Celá operace se odehrála v rámci tzv. Šestidenní války kdy Izrael v rámci preventivního úderu udeřil na své arabské protivníky a během šesti dnů zničil jejich armády. 

Proti samotnému Izraeli tehdy stály koaliční armády Egypta, Jordánska a Sýrie s přímou vojenskou podporou Alžírska, Iráku, Saúdské Arábie, Súdánu, Tunisu a Maroka. Arabové shromáždili impozantní vojenskou sílu. Měli k dispozici přes 300 000 vojáků a skoro 1000 letadel. Proti nim stály síly Izraele v počtu 50 000 vojáku pravidelné armády a přibližně 214 000 mobilizovanými záložáky se zhruba 200 letadly.

Přesto díky efektivní vojenská taktice, dokonalým zpravodajským informacím rozvědky a nadšení Izraelců bránit svou vlast, tak dokázali Izraelci porazit silnější Araby. Nebylo to ovšem poprvé, stejně tak porazili Araby ve válkách předchozích i pozdějších. Pro nás může být Izrael příkladem, že i malý národ dokáže vzdorovat silnějšímu protivníkovi.

Myslím si, že příklad Izraele je potřebný hlavně v dnešní době, kdy současní čeští vrcholoví politici ve většině případu prosazují naší podřízenost Evropské unií a tvrdí nám, že jako malý stát nemáme na to býti svobodnými, nezávislými a úspěšnými. Ovšem Izrael je příkladem toho, že nám tito politici lžou a neslouží zájmům nás občanů, ale zájmům úředníku v Bruselu a elitám Evropské unie.

Buďme jako Izrael, svobodní a úspěšní, nebuďme jako Francie, Itálie či Řecko, které politika probruselských elit přivedla k národní katastrofě! 

Izraelští výsadkáři Zion Karasanti, Jicchak Jifat a Chajm Ošri u Západní zdi, krátce po jejím osvobození na slavné fotografii Davida Rubingera, zdroj Eretz.cz 

 

Autor: Lukáš Lhoťan | úterý 7.6.2016 19:33 | karma článku: 31,91 | přečteno: 775x