Islámský stát dělá špinavou práci za Turecko

Česká média konečně přiznávají, že Turecko záměrně brání snaze Kurdů pomoci obyvatelům syrského města Kobani se bránit proti teroru Islámského státu. Turci se prostě poučili ze svých chyb při vyvražďování Arménu před sto roky a dnes nechávají Islámský stát udělat špinavou práci za Turky.

Turecká armáda a policie se snaží bránit jak přechodům dobrovolníků, tak poskytnutí zásob, včetně humanitárních, pro Kurdy, kteří již několik týdnů vzdorují muslimům při jejich pokusu dobýt syrské město Kobani. Turecko se nejspíše obává toho, že Kurdové by se mohli stát tak silní, že by byli v budoucnu schopni ubránit se i případné turecké invazi. Turecké vládě ovšem také asi stále více vadí to, že Kurdové opouštějí islám a konvertují ke křesťasntví. Kdyby vznikl kurdský stát, tak by to byl i jediný křesťanský stát v oblasti a to je pro pravověrné muslimy, kteří tuto oblast dobyli před staletími a před desítkami let etnicky vyčistili od křesťanských Arménů, velmi silná urážka a výzva.

Turecko již dlouhá desetiletí usiluje o likvidaci jakéhokoliv kurdského hnutí usilujícího o samostatnost. Turecká armáda a tajné služby usilují dlouhodobě o eliminaci jakéhokoliv národního obrození Kurdů. Islámský stát tak vlastně odvádí za Turecko špinavou práci, když vyvražďuje Kurdy. Paradoxně šach mat v této partii dostaly USA, které byly doposud spojencem jak Turecka, tak i Kurdů. Je víc než reálné, že Kurdové zklamaní z neschopnosti USA poskytnout jim účinnou pomoc se mohou obrátit prostřednictvím Iráku či Íránu na Rusko s žádostí o pomoc.

USA a EU by tak opět prohrály další důležitou situaci, kdy podobně na neschopnost USA a EU okamžitě reagoval na potřeby Iráku a Egypta, se Irák a Egypt začaly přeorientovávat na Rusko. Turecko střílí po prchajících kurdských dětech slzný plyn a zahání je zpět do náruče islámských vrahů, ale média dále vytvářejí dojem, že Turecko a USA chtějí Kurdům pomoci. Podrobně v angličtině zde.

Jeden můj arabský kamarád mi nedávno řekl vtipnou, ale pravdivou hlášku o tom, proč blízkovýchodní vládci a mnozí lidé dnes vzhlížejí spíše k Rusku než USA s EU. Vždyť se podívejte, jak dopadli ti, co vyšli EU a USA vstříc a začali se s nimi kamarádit. Kaddáfího brutálně zavraždili (jeho vraždě měl přihlížet agent francouzské tajné služby, aby bylo jisté, že je po smrti a nepromluví), bývalý egyptský prezident Mubarak byl svržen islamisty podporovanými USA a před potupným koncem ho zachránil jen armádní převrat podporovaný Ruskem.

A co přátelé Ruska? Přes dlouhodobou snahu EU a USA a různé sankce a pokusy o převraty, jsou syrský prezident Asad i íránská vláda stále u moci. Už chápete, proč brzy na stranu Ruska přeběhnou i Kurdové?

Kurdské ženy brání své domovy, tohle je pro muslimy nejhorší urážka. Ženy svobodné a se zbraní

Autor: Lukáš Lhoťan | neděle 12.10.2014 11:54 | karma článku: 37,68 | přečteno: 3092x