Interfaith Dialogue USA 2010 - den první

Již čtyři roky spolupracuje naše občanské sdružení Libertas Independent Agency o.s., s kulturním oddělením americké ambasády v Praze. Na základě požadavků amerického ministerstva zahraničí, navrhujeme také již od roku 2009 kandidáty z řad českých muslimů, na účast v rámci různých grantových projektů. V rámci jednoho takovéhoto projektu, se dva členové české muslimské komunity, zůčastní od 28 srpna do 18 záři grantu pro Českou republiku, pod názvem "Interfaith Dialogue and Community Activism".

  Z navrhovaných kandidátů, si nakonec americké ministerstvo zahraničí vybralo jednoho muslima z Prahy a druhého z Brna. Pražský muslim je členem muslimské organizace Halalpoint o.s. a z Brna pozvali mě osobně. A tak jsem se rozhodl o každém dní pobytu v USA, napsat alespoň pár řádků poznámek.

  Do USA jsme vyrazili v sobotu dopoledne letem společnosti Lufthansa z Prahy do Frankfurtu, kde jsme přestoupili na spoj do Washingtnu D.C., do kterého jsme dorazili krátce po 15 hodině. Odbavení na letišti proběhlo celkem rychle a v hale na nás již čekal oficialní překladatel, který nás odvedl k objednanému automobilu. Jak se u automobilu ukázalo, našim řidičem v Washingtonu bude američan palestinského původu, pocházejíci přímo z Jeruzaléma. Sám řidič byl velice potěšen našim setkáním a vyptával se nás na život muslimů v České republice.

  Po ubytováni v hotelu jsme zašli na příjemnou večeři v činské restauraci, která nás překvapila tím, že za poplatek 12 dolarů jste si mohli vzít jakékoliv jídlo kolikrát jste chtěli a vzhledem ke kvalitě jídla, byla i cena velice nízka. Pokud by jsme se obdobně chtěli najíst v Praze, stálo by nás to v přepočtu minimálně 50 dolarů na porci.

  Po večeři jsme se šli krátce projít do ulic amerického hlavního města a nachvíli se posadili v jedné rerstauraci, kde jsme si dle chuti objednali colu, nebo americké pivo. Celkově bych prvni den v USA hodnotil jako velice příjemný, ikdyž unavný. Mě osobně potěšilo seznámení s dalšimi členy naší skupiny, kde kromě dvou muslimů jedou i tři odborníci, a to z medií, státní správy a politologie.
Zítra nás čeká prohlídka celého Washingtonu, už teď se na ni těšíme."

Autor: Lukáš Lhoťan | neděle 29.8.2010 15:17 | karma článku: 10,08 | přečteno: 1048x