Hradec uslyší svědectví o životě pod vládou islámského práva

Zásadní průlom v české diskuzi o realitě křesťanských menšin na Blízkém východě může znamenat akce pořádaná v Hradci Králové v utery 29 května. Přijede na ni totiž diskutovat představitel blízkovýchodních křesťanů o životě pod nadvládou islámského práva šaria.

Na akci organizovanou AntiMešita o.s. a Mladými křesťanskými demokraty přijede diskutovat o postavení křesťanů v islámu a dnešní situaci křesťanské menšiny na Blízkém východě a vztahu islámu k demokracii představitel koptských křesťanů Fayez el Giheny.

Fayez el Giheny je předseda of Voice of the Nile Coptic Association. Diskuzi bude moderovat známy kritik českého přehlížení islámského extremismu a spisovatel Benjamin Kuras.

Po několika předchozích diskuzích v Hradci Králové, již se v publiku zúčastnili i představitelé Ústředí muslimských obcí a Islámské nadace v Brně, budou mít zájemci možnost si promluvit na živo i s člověkem z druhé strany problému.

Při předchozích diskuzích se z publika ujímal slova Muneeb Hasan Alrawi, prezident Islámské nadace v Brně a Ústředí muslimských obcí, který kritizoval pořadatele diskuzí za to, že jeho nepozvali a kritizují muslimskou společnost za něco co se v ní (údajně) neodehrává. Podle jeho názoru diskriminace křesťanů v islámských zemích vlastně neexistuje a jde pouze o občasné incidenty. Podle jeho vystoupení islám (tj. ten ortodoxní, původní) křesťany respektuje a nijak je nediskriminuje.

Jestli jsou jeho tvrzeni pravdivá nebo jde pouze o jeho PR propagandu se tedy mohou všichni za pár dní přesvědčit z úst člověka, který prožívá osud původního egyptského a křesťanského společenství.

 

 

Autor: Lukáš Lhoťan | neděle 27.5.2012 9:56 | karma článku: 19,01 | přečteno: 1224x