Britské islámské soudy podporují týrání žen

Stále více evropských muslimů a politiků praktikujících appeasement vůči islamizaci požaduje zavedení islámského práva. I v případě České republiky si již zdejší muslimové ustanovili zárodek islámského soudu v podobě tzv. komise pro rodinu při Muslimské obci v Praze. O tom, že tyto islámské komise a soudy prosazují věci jenž jsou v rozporu s principy sekulární a svobodné Evropy se mohli přesvědčit naposledy diváci britské veřejnoprávní televize BBC.

Britská novinářka v převlečení za muslimku se vydala k islámskému soudu, jenž v Anglii již soudí dle islámského práva a to se souhlasem britské vlády. V převleku za muslimku se dožadovala rozvedení svého fiktivního manželství.

Žena argumentovala tím, že ji muslimský manžel týrá a bije a proto se s nim chce rozvést. Islámský soudce ji, ale řekl jestli ji muž nebije za to jak (špatně) připravuje jídlo. Tento islámský právník Dr. Suhaib Hasan dále ženě radil, aby se neobracela na policii, jen v případě „poslední možnosti“.

BBC zveřejnila záznam jednání islámského soudu pořízený skrytou kamerou, kde islámský soudce ženě říkal, že na prvním místě se musí ujistit, že svého muže nevede k násilí tím, že by se chovala v rozporu s islámem nebo špatně vařila apod. Islámský soudce poté ženě řekl, že pokud na násilníka zavolá policii, tak se její rodina rozpadne a to by nebylo dobře.

Po odvysílání reportáže se ozvali bojovníci za lidská práva s kritikou tolerance islámského práva a islámských soudů ze strany britské vlády. Členka Sněmovny lordu baronka Caroline Cox označila islámské soudy za systém jenž je v rozporu s našimi hodnotami a právy žen. Podle baronky islámské soudy přinášejí ženám utrpení a diskriminují je.

Česká republika by se měla z této špatné zkušenosti poučit a zarazit vytváření islámských soudů a paralelního systému soudnictví v muslimské komunitě dokud je zde ještě muslimů málo a dají se kontrolovat, jinak riskujeme, že se zde vytvoří autonomní uzavřená společenství, která již dnes pohrdají naším právem a těžko jej budou respektovat až jich budou ne desítky tisíc, ale statisíce.

Problematice islámských komisí pro rodinu a o kontroverzních názorech českých muslimů píši i ve své knize Islám a islamismus v České republice (podrobnosti zde).

Pro ukázku nejen o ženách rozhovor s blogerkou a bývalou muslimkou Béatrice Radosa - její blog zde.

Autor: Lukáš Lhoťan | sobota 4.5.2013 15:48 | karma článku: 29,61 | přečteno: 2240x