Proč je ICQ špatné

Pro posílání rychlých zpráv (instant messaging) se u nás v Česku používá především síť s názvem ICQ. Málokdo ale vnímá, že přes nesporné klady má tato síť spoustu špatných, až nebezpečných vlastností.

E-mail je mrtev, ať žije IM (instant messaging, posílání rychlých zpráv). Takový názor je často slyšet, přestože e-mail ještě ani zdaleka neřekl poslední slovo. Místo "IM" se ale leckdy říká "ICQ", protože právě tato síť zcela opanovala rychlé zprávy v Česku (v jiných státech je to většinou jinak).

Než začnu s tím, proč je ICQ špatné, řeknu nejdřív, proč je dobré. Tak především proto, že má u nás nejvíc uživatelů. Když ho někdo začne používat, je dost pravděpodobné, že jeho kamarádi budou používat totéž a může s nimi tedy okamžitě komunikovat. Tahle "početní převaha" je dána už historicky (síť ICQ se u nás stala populární už hodně dávno), ale posiluje ji i fakt, že se hodně angažuje i portál Atlas, který poskytuje verzi upravenou pro české prostředí a taktéž se stará i o propagaci.

Další výhodou je jednoduchost startu. Stačí si stáhnout oficiální program, přes něj si zaregistrovat své číslo a je hotovo. Hodně lidí používá neoficiální programy (což je v rozporu s podmínkami služby, ještě se k tomu vrátím), kde to může být o něco složitější, ale takoví uživatelé většinou přesně vědí, co mají jak udělat.

A nyní se dostávám k tomu, proč je ICQ špatné. Jednu věc už jsem naťukl - podmínky užití povolují používat pouze oficiální program dodaný poskytovatelem nebo jeho partnerem (což je u nás portál Atlas). Neoficiální programy (např. Miranda) jsou zakázány. Je to logické - oficiální program zobrazuje reklamu, z níž je provoz sítě financován.

Za porušování podmínek pravděpodobně nehrozí nic horšího než zrušení registrace (byť riziko žaloby o náhradu škody samozřejmě existuje). Ovšem neznalost těchto podmínek má ještě další dopady, ke kterým se hned dostanu. Tak jako si mnozí lidé nepřečtou smlouvu, kterou podepisují například v bance, i v tomto případě by mohlo být následné "nabití huby" dost tvrdé.

Tak například, podmínky užití mohou být kdykoli změněny (s 30-denní lhůtou) nebo celá služba zrušena. Podobně může být změněn komunikační protokol, což může znamenat nutnost instalace nové verze programu. Taktéž může provozovatel kdykoli a bez varování "vykopnout" kteréhokoli uživatele, klidně zcela bezdůvodně.

Komunikace jde přes území USA, čili veškeré informace (včetně celého obsahu komunikace) jsou plně k dispozici americkým bezpečnostním složkám (např. kdo často píše o výbušninách, nemusí být později vpuštěn do USA). Zprávy taktéž nejsou šifrované a může je odposlechnout někdo na trase.

S tím souvisí i další věc. Často někdo používá ICQ ve firmě jako způsob komunikace mezi zaměstnanci i se zákazníky. Takové použití je v rozporu s podmínkami, nehledě na to, že není příliš bezpečné (je zhruba na úrovni nešifrovaného e-mailu; ovšem zatímco vnitrofiremní e-mail nemusí vůbec opustit síť firmy, zde všechno putuje Internetem přes servery v USA). Dále tu máme závislost na jediném uzlu (teď nejde o to, jak je přesně řešen). Když ten zkolabuje, nefunguje kompletně celá síť.

Nechci nikoho odrazovat od komunikaci prostřednictvím ICQ. Spoustě lidí to takhle vyhovuje. Pouze upozorňuji na rizika a další negativa, která jsou s tím spojena. Ještě se k tomu vrátím později, a to v souvislosti s představením možností, jak ICQ nahradit.

Autor: Lukáš Jelínek | pondělí 28.4.2008 9:00 | karma článku: 17,87 | přečteno: 2208x