Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PJ

patockajan

20. 4. 2008 13:24
GNU zadarmo není

Jsem docela běžný uživatel, ovladače si psát neumím a nehodlám se to učit, protže se profesionálně věnuji zcela jiné oblasti, než je IT.

Před časem jsem začal zkoušet pár distribucí Linuxu, nejlépe mně vyhovuje asi Ubuntu.

Potíž je, že mi v Ubuntu nefunguje TV karta, navzdory studování řady fór se mi ji pořádně nepodařilo zprovoznit.

Podobný problém je streamované audio ve wma, které Ubuntu umí jen v nízké zvukové kvalitě.

Cesta, kterou doporučujete, tedy nejprve program, pak OS a pak hardware, je nerealistická. Většina lidí už nějaký HW má.  Když hodlám přejít z Win na Linux, tak si kvůli tomu nebudu kupovat celý nový počítač. To by zrovna levné nebylo.

0 0
možnosti
S

Sampis

20. 4. 2008 16:03
Re: GNU zadarmo není

Protože zmiňujete "mojí cestu" pokusím se odpovědět.

Nikdo nechce po uživateli, aby si psal ovladače. Ty potřebují i Windows a také si je můžete napsat.Rozdíl je v tom, že dle GNU máte k dispozici zdrojové texty celého systému, takže je to jednodušší. A znovu opakuji, Linux podporuje řádově více HW než Windows.

Bohužel nemohu s vámi souhlasit o nerealističnosti "mé cesty". Pokud si kupujete HW máte k tomu nějaký důvod. A nejspíš asi znáte jména programů, v nichž potřebujete pracovat. Také znáte OS, na kterém je budete provozovat. Na stránkách výrobců HW naleznete seznam podporovaných OS. Protože si ovladač můžete napsat sám, ale je lepší, když to udělá výrobce.

A pokud hodláte změnit platformu a je nutná změna HW, pak vám asi nic jiného nepomůže.

Navíc neustále opakuju, že běžný uživatel nemá co instalovat systém a programy. Má to dělat správce systému. Předejde se tak tím spoustě zbytečných problémů. Viz poradny, které jsou plné naprosto nesmyslných a banálních dotazů.

0 0
možnosti
JS

jamesonka

20. 4. 2008 10:39
-

zdravím kolegu  s tučňákem, děkujeme za článek:o)

0 0
možnosti
TB-VC

Todd Bertuzzi - vrah cenzorů

20. 4. 2008 10:52
Re: -

Já mám Visty pro každodení činnost a práci  a SuSe Linux pro hraní. Kdykoli v Linuxu něco rozchodím připadám si jako Edison. ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
TB-VC

Todd Bertuzzi - vrah cenzorů

20. 4. 2008 10:32
Většina GNU softwaru

je jen parodií na jejich placené vzory. Viz. GIMP x Photoshop. Je ale fakt, že Photoshop využijí komplet jen opravdoví machři. Pro 99% populace je GIMP postačující soft byť s komickým ovládáním. pro poloprofesionální střih videa také neexistuje důstojná alternativa k Premiere a podobně. O CAD aplikacích ani nemluvě. Hry neřeším to je pro děti, ale hraní na emulátorech je o houně.

0 0
možnosti