Mýtus pátý: Uživatelé svobodného softwaru jsou fanatici

Někdo si občas představuje uživatele svobodného softwaru jako poblázněné fanatiky zhruba stejného ražení, jako jsou náboženští fundamentalisté. Realita je, jako obvykle, naprosto odlišná. Chcete vidět, jak uživatel svobodných programů vypadá? Podívejte se do zrcadla - stojí před vámi.

S tím pohledem do zrcadla rozhodně nepřeháním. Těžko by se u nás asi našel člověk, který nikdy nepoužil žádný svobodný software. Tak například přibližně 35 % českých webových stránek je navštíveno prohlížeči z této kategorie (především Mozilla Firefox). Mnohé z malých šikovných nástrojů, které člověk má v počítači, aniž by o tom třeba věděl, patří také do této kategorie.

Ale mnohem důležitější je použití nepřímé. Stačí například navštívit libovolnou webovou stránku - je dost pravděpodobné, že se na vygenerování stránky podílel jeden nebo více svobodných programů (často hned tři - server Apache, skriptovací technologie PHP a databáze MySQL; operační systém nepočítám). Taktéž při odesílání nebo stahování e-mailů je většinou "v akci" svobodný software.

Škála nepřímých použití je velmi široká. Svobodný software používáte, když posíláte dopis (poštovní software běží na operačním systému GNU/Linux), jedete trolejbusem například v Pardubicích (opět GNU/Linux, tentokrát v jízdenkovém strojku), sledujete hollywoodský sci-fi film (pro zpracování filmových efektů se často používá svobodný software), využíváte výdobytků nejnovějšího výzkumu (pro vědecké účely - především výpočty, simulace apod. - je použití svobodných programů naprosto běžné) a tak podobně.

Uživatel svobodných programů je prostě člověk jako každý jiný. Samozřejmě, že svobodný software, a především operační systém GNU/Linux, má "své" fanatiky. Ale ty mají i jiné systémy a programy. Stačí vzpomenout na davy těch, kteří s rozzáženýma očima hltají každé slovo jednoho či druhého Steva (Jobse nebo Ballmera; první je šéfem ve firmě Apple, druhý v Microsoftu), nebo kteří si pořizují reklamní předměty různých softwarových firem a jejich produktů.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Jelínek | sobota 26.4.2008 10:00 | karma článku: 13,22 | přečteno: 919x