Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Češi mohutně nakupují žárovky

Blíží se datum, od kterého bude zakázáno uvádět na trh žárovky s matnou baňkou a žárovky s příkonem nad 80 W. Přestože je již řadu měsíců známo, že je tento fakt neodvratný (protože Evropský parlament se proti nařízení nepostavil), dlouho byl relativní klid. Teprve nedávno se lidé doslova vrhly na žárovky v obchodech, hlavním impulsem byla zřejmě reportáž ve zprávách TV Nova.

Jev to není ojedinělý. Podobná situace je i v některých dalších státech EU, někde šly prodeje nahoru o stovky procent. Žárovky mizí hlavně v hobbymarketech, kde již často nelze koupit ani ty, kterých se zákaz zatím netýká. Také elektroobchody jsou vesměs vymetené. V obchodech s potravinami apod. lze žárovky ještě běžně koupit, i když většinou za mírně vyšší cenu.

Četl jsem na toto téma různé články. V diskusích se často objevuje jeden pozoruhodný názor: "Lidé jsou blbí, protože mohou obyčejné žárovky nahradit halogenovými, kterých se zákaz netýká." Názor má pravdu v tom, že skutečně halogenové žárovky jsou určitým řešením, ale není to celá pravda. Je to totiž trochu složitější.

Nechám stranou fakt, že mnoho (možná většina) lidí neví, že se vyrábějí halogenové žárovky použitelné místo žárovek obyčejných, tedy pro napětí 230 V a s paticí E27 nebo E14 (lidé znají halogenové žárovky - pokud vůbec - spíše na napětí 12 V). Také neřeším, že dnes prodávaná škála výkonů nepokrývá škálu výkonů běžných žárovek - technicky není problém chybějící wattáže vyrábět. Důležitější je, že to celé tak úplně řešením není, a to z těchto důvodů:

  1. Žárovky s matnou baňkou budou obecně zakázány, a to včetně halogenových. Tuto baňku budou smět mít jen zdroje třídy A, zatímco halogenové žárovky spadají do třídy D, ve speciálních případech C. Tedy například ony oblíbené matné svíčkové žárovky (příkon 40 W) zmizí bez náhrady, rozměrově a výkonově srovnatelný zdroj jednoduše nebude k dispozici, přinejmenším než bude nějaký vyvinut.
  2. Halogenové žárovky mají kratší vlákno rozžhavené na vyšší teplotu. Jsou tedy výrazně "bodovějším" zdrojem než žárovky obyčejné, proto nemožnost použít matnou baňku bude mnohem citelnější.
  3. Halogenové žárovky jsou dražší než obyčejné. Dnešní typická cena je 70-80 Kč za kus, v budoucnu asi o něco klesne, nicméně halogenová žárovka je principiálně výrobně dražší než žárovka obyčejná. I při delší životnosti a nižší spotřebě to může znamenat celkově vyšší náklady (tam, kde se svítí velmi málo), byť nepříliš významně.
  4. I na čiré halogenové žárovky dopadnou účinky nařízení. Od září 2012 budou muset spadat do energetické třídy C, což zatím žádné běžně prodávané halogenové žárovky nesplňují. Technologicky jde sice o vyřešenou záležitost, takové žárovky ale budou výrazně dražší než ty současné. Navíc i tyto lepší zdroje zřejmě budou muset skončit v roce 2016, přestože některé z nich se asi vejdou do definice, podle které budou vzaty na milost.

Výše uvedená fakta doporučuji použít též jako vodítko pro úvahu, zda má nyní smysl se předzásobovat žárovkami na dlouho dopředu. Když to shrnu - kdo chce jakékoli žárovky s matnou baňkou, má poslední příležitost. Brzy už žádné nebudou, pokud si je člověk nekoupí od někoho, kdo se předzásobil opravdu důkladně, případně si je nepřiveze například z Ukrajiny. Dále má předzásobení smysl u žárovek 100 W a silnějších (hlavně 200 W, protože ty v tuto chvíli nemají běžně dostupnou náhradu), halogenové žárovky pro tyto výkony se ještě příliš neprodávají. Naopak "syslení" šedesátek a dalších slabých žárovek je zatím zbytečné, je ještě dost času.

Autor: Lukáš Jelínek | čtvrtek 13.8.2009 23:17 | karma článku: 18,26 | přečteno: 1753x
  • Další články autora

Lukáš Jelínek

Ještě můžete odvrátit obrovský průšvih

S tímto poselstvím jsem se formou otevřeného dopisu (přesněji e-mailu) obrátil na zastupitele Kutné Hory, kteří budou zítra definitivně schvalovat bezúplatný převod nemocnice do rukou Středočeského kraje. Pokud bude totiž převod schválen v připravované podobě, obrovský průšvih především právního charakteru je zcela neodvratný.

14.12.2009 v 18:15 | Karma: 16,37 | Přečteno: 1605x | Diskuse| Politika

Lukáš Jelínek

Strašice: ještě jedna hypotéza

Hypotéz okolo příčin událostí v domě ve Strašicích se vyrojilo docela hodně. Když je tak čtu, napadá mě ještě jedna, "kombinovaná". Je dost možné, že už ji někdy někdo zmínil, každopádně mi připadá docela logická.

6.11.2009 v 18:15 | Karma: 9,37 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Osobní

Lukáš Jelínek

Přichází cenzura Internetu

Největší český telekomunikační operátor, Telefónica O2, spustil v tichosti blokování přístupu na některé webové stránky. Nebyl na českém trhu první, podobný krok už učinil dříve Vodafone. Nyní jde ale o to, že pokud se k tomu odhodlal tak velký hráč, zaplaví brzy cenzura i většinu zbývajícího českého Internetu.

16.8.2009 v 21:30 | Karma: 37,97 | Přečteno: 8109x | Diskuse| Věda

Lukáš Jelínek

Generali: zjevné nepochopení problému

Po nedávném upozornění na praktiky pojišťovny Generali jsem poslal do této pojišťovny žádost o vysvětlení. Odpověď má formu omluvy, ze které ale vyzařuje zjevné nepochopení podstaty problému - tedy toho, jakým způsobem se snaží dosáhnout uzavření dodatku ke smlouvě.

29.7.2009 v 15:40 | Karma: 22,15 | Přečteno: 2013x | Diskuse| Ekonomika

Lukáš Jelínek

Pozor na praktiky Generali

Mám auto pojištěné u pojišťovny Generali a dosud jsem tento pojišťovací ústav považoval za slušný a seriózní. To, co mi ale od pojišťovny přišlo včera, mě skutečně nadzvedlo. Máte-li nějaké pojištění (zejména pojištění automobilu) u této pojišťovny, raději si nejdřív pořádně zkontrolujte, kolik platíte - abyste pak nebyli nepříjemně překvapeni.

22.7.2009 v 11:34 | Karma: 26,17 | Přečteno: 3301x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!