O přemalovaném kravíně a kolektivní vině

O reportáži TV Prima z minulého týdne s toho napsalo už hodně. Bez zveřejnění hrubého záznamu těžko soudit, jak to vlastně bylo a rozborů už je na internetu dost. Mě však na celé kauze zaujala jiná věc. 

Zaujalo mě to jakým způsobem si lidé slova jednoho křesťanského uprchlíka projektovali do celé skupiny těchto uprchlíků a jaká nenávist se na základě jednoho výroku ke všem zvedla.

Představuje to možná ten nejzásadnější rozpor mezi tou 'sluníčkářskou' a 'xenofobní' částí společnosti. Ta debata většinou zdaleka není o tom, zda se mají příjmat všichni uprchlíci bez výhrad, zda jsou činy ISIS a islámského radikalismu v pořádku nebo zda je ok násilí na ženách v některých muslimských zemích. Ta debata je většinou o aplikování kolektivní viny. O tom zda nás přístup k člověku určují pouze jeho skutky nebo zda má člověk pykat za činy některých svých souvěrců, spoluobčanů aj.

A o tom je i tenhle případ. Je na místě kritizovat hloupé a nemístné chování. Pokud opravdu uprchlík označil svoje místní ubytování za přemalovaný kravín (což bez zveřejnění 'raw footage' zdaleka není tak jasné), pokud opravdu řekl, že než žít takto, tak se radši vrátí do Iráku, kde mu údajně má hrozit nebezpečí, tak je to naprosto nehorázné vyjádření a daný jedinec nemá v ČR co dělat. To je normální a reálný přístup.

Nicméně reakce byly vesměs úplně jiné. Projektovali vinu za daná slova na všechny křesťany ve stylu 'já bych je všechny hnal pryč', 'tihle nevděční křesťané' aj. Vznikla tady eminentní představa, že zrovna tenhle 'uprchlík' mluví za všechny ostatní a že všech přijatých 153 uprchlíků to bude vidět stejně.

Tohle je jádro všech sporů, které se týká muslimů stejně jako blízkovýchodních křesťanů. Každý člověk na světě by měl naš činy k němu určovat jen svým chováním, svými činy. Nikdo nenese zodpovědnost za činy svých souvěrců, lidí stejného národa, stejné barvy pleti nebo jiného znaku. Neexistuje žádná automatická determinace chování jednotlivce na základě výše uvedených faktorů.

Když si tohle protiuprchlická klika uvědomí, možná se ten dialog povede o něco lépe.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Hejduk | středa 17.2.2016 21:16 | karma článku: 16,37 | přečteno: 1613x